Dieta ujemnych kalorii
W okresie wiosny, lata oraz wczesnej jesieni, gdy w codziennym jadłospisie dominują świeże warzywa i owoce, coraz więcej osób decyduje się na kilkudniowy detoks lub dietę pozwalającą szybko zrzucić zbędne kilogramy. Dieta ujemnych kalorii ma zapewnić spektakularne efekty bez podejmowania wysiłku fizycznego, a jej główną zasadą jest spożywanie owoców i warzyw o ujemnym bilansie kalorycznym.
Dietetycy, lekarze i sympatycy zdrowego odżywiania są zagorzałymi przeciwnikami tej kuracji, powołując się na jej niską wartość energetyczną i restrykcyjny dobór produktów, niezapewniający odpowiedniej ilości składników odżywczych. Natomiast zwolennicy szybkiego i efektywnego zrzucania zbędnych kilogramów przypominają, że dieta ujemnych kalorii bazuje na zdrowym, owocowo-warzywnym menu oraz mimowolnie uzyskiwanym deficycie energetycznym.
Charakterystyka diety ujemnych kalorii
Zasady diety ujemnych kalorii
Jest to dieta redukcyjna, polegająca na spożywaniu produktów o ujemnym bilansie kalorycznym, czyli takich, przy których trawieniu organizm zużywa więcej energii niż zyskuje. W wyniku tego tracone są kalorie, a w efekcie następuje redukcja tkanki tłuszczowej. Na przykład, aby strawić małego ogórka (14 kcal) organizm potrzebuje 16 kcal, a 100 gram selera (13 kcal) - aż 95 kcal.
Dieta ujemnych kalorii powinna trwać tydzień, natomiast może być powtarzana raz na miesiąc. Dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal, maksymalnie 1400 kcal. Najlepiej kurację stosować wiosną, latem lub wczesną jesienią ze względu na nieograniczoną dostępność świeżych warzyw i owoców.
Produkty dozwolone w diecie ujemnych kalorii
Do produktów, z których składa się codzienne menu, należą warzywa i owoce bogate w węglowodany, cenne enzymy oraz witaminy usprawniające procesy trawienne i sprzyjające spalaniu tkanki tłuszczowej. Ponadto zawarty w spożywanych produktach błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej i oczyszcza jelita. Z jadłospisu należy wykluczyć pieczywo, mięso i nabiał, a dla urozmaicenia diety z dozwolonych artykułów przygotowywać koktajle, sałatki i musy. Należy jeść dwa do trzech rodzajów warzyw lub owoców w ciągu dnia, dbając o zapewnienie odpowiedniej ilości płynów. Nie wolno jednak popijać posiłków wodą, dając organizmowi czas na strawienie. Ważne jest również, aby produkty były spożywane na surowo lub po delikatnej obróbce termicznej, podczas której nie tracą wartości odżywczych.
Warzywa o ujemnym bilansie kalorycznym:
- brokuł;
- burak;
- cebula;
- cukinia;
- cykoria;
- czosnek;
- dynia;
- fasolka szparagowa;
- groszek cukrowy;
- jarmuż;
- kalafior;
- kapusta;
- karczochy;
- koperek;
- kukurydza;
- marchew;
- ogórek;
- papryczka chili;
- papryka;
- pietruszka;
- por;
- rzepa;
- rzodkiewka;
- sałata;
- seler;
- szparagi;
- szpinak.
Zobacz również:
Owoce o ujemnym bilansie kalorycznym:
- ananas;
- borówki;
- brzoskwinie;
- cytryny;
- grejpfrut;
- jabłka;
- jagody;
- maliny;
- mandarynki;
- mango;
- melon;
- pomarańcze;
- porzeczki;
- śliwki;
- truskawki;
- żurawina.
Efekty diety ujemnych kalorii
Podaje się, że na diecie ujemnych kalorii można schudnąć nawet 1 kilogram dziennie, jednak najczęściej jest to od 3 do 5 kg w ciągu tygodniowej kuracji.
Na samym początku zmiany nawyków żywieniowych masa ciała szybko spada, ponieważ w pierwszej fazie odchudzania następuje utrata wody. Szczególnie jest to widoczne u osób z dużą nadwagą bądź otyłością. Dietetycy podają, że skuteczna redukcja kilogramów bez efektu jojo to spadek wagi wynoszący około jednego kilograma w ciągu tygodnia. Przy tym nie należy dostarczać organizmowi mniej niż 1000 kcal dziennie ani stosować głodówek wprowadzających metabolizm w tryb oszczędzania, mogący prowadzić do zaburzeń odżywiania.
Przeciwwskazania w stosowaniu diety ujemnych kalorii
Diety ujemnych kalorii nie powinny podejmować osoby bardzo aktywne umysłowo oraz fizycznie ze względu na dostarczanie zbyt niskiej ilości kalorii, a także narażone na długotrwały stres. Niepożądane jest również stosowanie tej kuracji przez kobiety w ciąży, matki karmiące, młodzież i dzieci oraz osoby starsze. Ze względu na komponowanie jadłospisu wyłącznie z owoców i warzyw dieta nie jest polecana cierpiącym na wrzody oraz cierpiącym na choroby żołądka, jelit i schorzenia układu pokarmowego.
Ocena diety ujemnych kalorii
Zalety diety ujemnych kalorii
- Dieta ujemnych kalorii zapewnia szybki spadek wagi, który może wynosić nawet 1 kg w ciągu dnia, jednak najczęściej jest to od 3 do 5 kilogramów w przeciągu całej kuracji.
- Kuracja ma właściwości odchudzające, ale również oczyszczające. Jest doskonałą formą detoksu, który należy robić regularnie, aby utrzymać dobrą kondycję fizyczną i psychiczną. Dieta oczyszczająca wpierana relaksem, ćwiczeniami oddechowymi lub medytacją niweluje złe samopoczucie, brak energii, zmęczenie, niską odporność, poczucie lęku i depresję. Ciągłe napięcie i stany zapalne organizmu są sygnałami ostrzegawczymi przed przeciążeniem ciała toksynami.
- Dzięki tej diecie można poznać produkty o ujemnej wartości kalorycznej i później na stałe włączać je do codziennego jadłospisu. Wspomagają one metabolizm i sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej.
Wady diety ujemnych kalorii
- Podczas kuracji organizm pozbywa się głównie wody i oczyszczane są jelita, stąd tak szybka utrata wagi. Redukcji tkanki tłuszczowej mogłoby pomóc połączenie diety z aktywnością fizyczną, ale jest to niemożliwe przy tak niskim bilansie energetycznym.
- Drastyczne ograniczenie dziennego spożycia kalorii może wywoływać uczucie otępienia, frustrację i złe samopoczucie, a w związku z tym nasilać uczucie głodu.
- Nie jest to dieta zbilansowana, gdyż nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych. Produkty o ujemnej wartości kalorycznej są bogate w witaminy i mikroelementy, ale pozbawione wystarczającej ilości białka i tłuszczów, odpowiadających za wchłanianie witamin przez organizm. Poza tym białko stymuluje odchudzanie, gdyż podczas jego trawienia układ pokarmowy wykonuje największą pracę.
- Dieta ujemnych kalorii nie uczy poprawnych nawyków żywieniowych i jej zakończenie może wiązać się z powstaniem efektu jo-jo. Po rygorystycznym tygodniu kuracji i stracie kilku kilogramów powrót do starych nawyków skutkuje magazynowaniem przez organizm tkanki tłuszczowej na wypadek kolejnej diety. Należy pamiętać o bezpiecznym tempie odchudzania, które nie prowadzi do osłabienia funkcji organizmu i spowolnienia przemiany materii.
Autor: Paulina Zięciak
Komentarze do: Dieta ujemnych kalorii