Dieta wątrobowa przepisy
Dieta wątrobowa jest dobrym wyborem dla osób, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego, a w szczególności mają kłopoty z prawidłową pracą wątroby. Przepisy stosowane w diecie wątrobowej powinny wykluczać produkty, które znacznie utrudniają funkcjonowanie tego gruczołu. Odpowiednie odżywianie zagwarantuje zdrową wątrobę i ograniczy powstawanie nowych uszkodzeń w organizmie.
Wątroba jest odpowiedzialna między innymi za oczyszczanie organizmu z toksyn i metabolizowanie tłuszczów. Z tego powodu przepisy w diecie wątrobowej powinny zawierać małe ilości takich składników jak tłuste mięso, sery i bogate w tłuszcz ryby. Dodatkowo osoby stosujące dietę wątrobową koniecznie powinny zrezygnować ze spożywania alkoholu, który jako trucizna, znacznie upośledza pracę wątroby.
Dlaczego warto stosować przepisy diety wątrobowej
Dieta wątrobowa wspiera również regenerację takich narządów jak trzustka i pęcherzyk żółciowy. Stosowanie się do zasad obowiązujących w diecie wątrobowej pozwala na skuteczne oczyszczenie organizmu z toksyn, przywrócenie odpowiedniej wagi ciała oraz poprawienie ogólnego stanu zdrowia.
Mimo że w diecie wątrobowej unika się spożywania niektórych smacznych i aromatycznych potraw (zwłaszcza tych tłustych i ciężkostrawnych), to osoby z chorą wątrobą nadal w znacznym stopniu mogą korzystać z popularnych przepisów kuchni polskiej. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były lekkostrawne i oparte głównie na białku oraz węglowodanach. Tłuszcze, szczególne niezdrowe tłuszcze trans, należy ograniczyć, a do posiłków dodawać płynne oleje roślinne (olej słonecznikowy, oliwę z oliwek) lub masło.
Zobacz również:
Przykładowe przepisy w diecie wątrobowej
W diecie wątrobowej można stosować wiele urozmaiconych przepisów. Poniżej kilka pomysłów na posiłki według diety wątrobowej.
Śniadanie
- Kromka chleba orkiszowego z filetem z indyka. Do posmarowania kanapki można użyć odrobiny masła. Chudy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
- Kasza manna na mleku lub wywarze warzywnym. Do przygotowania potrzebne jest 5 dag kaszy, 400 ml odtłuszczonego mleka lub wywaru z warzyw, odrobina soli.
Drugie śniadanie
- Sok marchwiowy i kromka pieczywa razowego.
- Budyń z twarogu na słodko. Do przygotowania posiłku potrzebne są następujące produkty: 2 białka, 20 dkg twarogu, łyżka mąki pszennej, 2 dag cukru trzcinowego, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Ubijamy pianę z białek. Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy pianę, mąkę i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem formy i gotujemy na parze pod przykryciem około 25 minut.
Obiad
- Zupa jarzynowa, pulpety z chudego mięsa, surówka z selera i jabłka, kasza jaglana, kompot z jabłek.
Podwieczorek
- Koktajl owocowy z biszkoptami.
Kolacja
- Pierogi leniwe, surówka z jabłek i herbata z cytryną.
- Sałatka warzywna z odrobiną oliwy z oliwek, herbata z melisy
Dieta wątrobowa - odpowiednie przepisy to nie wszystko
Przyrządzanie posiłków według przepisów dedykowanych dla osób będących na diecie wątrobowej to nie wszystko. Osoby zdecydowane na taki sposób odżywiania powinny wprowadzić w życie kilka zasad.
Zaleca się, aby spożywać od czterech do pięciu posiłków dziennie w następujących porach:
- śniadanie - między 7.00 a 9.00,
- drugie śniadanie - między 9.00 a 12.00,
- obiad - między 13.00 a 15.00,
- podwieczorek - między 16.00 a 17.00,
- kolacja - między 17.00 a 18.00, najpóźniej o 20.00 (pod warunkiem, że zjedliśmy podwieczorek i położymy się spać około 23.00).
Dodatkowo specjaliści zalecają wypicie szklanki ciepłej wody rano, przed śniadaniem. Jeśli przyjmuje się jakieś suplementy przed posiłkiem, to należy to zrobić około piętnaście minut po wypiciu wody. Ponadto śniadanie i obiad powinno się zjeść jako ciepły posiłek, w szczególności w okresie zimowym.
Autor: Barbara Olszar
Komentarze do: Dieta wątrobowa przepisy