Nowe badanie opublikowane w Addiction pokazuje, że to, co jemy, wpływa na nasz sen. Prace przeprowadzili naukowcy z University of Pennsylvania's Perelman School of Medicine. Dr Michael A. Grandner mówi: wiemy, że ludzie, którzy śpią 7 – 8 godzin w ciągu nocy, generalnie czują się lepiej. Postawiliśmy więc pytanie – czy istnieją różnice w diecie tych, którzy śpią dłużej?
Badacze przyjrzeli się więc dziennemu spożyciu kalorii oraz rodzajom produktów u ludzi, którzy wzięli udział w latach 2007 – 2009 w ankiecie National Health and Nutrition Examination Survey.
Zebrali informacje na tamat snu uczestników i ustanowili 4 kategorie:
- bardzo krótki sen (mniej niż 5h),
- krótki (5 – 6h),
- standardowy (7 – 8h)
- oraz długi (powyżej 9h).
Okazało się, że faktycznie istnieje powiązanie między liczbą zjedzonych kalorii a długością snu.
Ci, którzy zjadali najwięcej, spali najkrócej. Interesujące jest to, że „standardowo śpiący” również konsumowali sporo kalorii – więcej niż „bardzo krótko śpiący” i „długo śpiący”.
Zobacz również:
Naukowcy zidentyfikowali również powiązania między czasem snu a typem jedzenia.
Na przykład, „bardzo krótko śpiący” konsumowali mniej wody, węglowodanów oraz składnika znajdowanego w czerwonych i pomarańczowych produktach, w porównaniu do innych.
„Długo śpiący” konsumowali mniej pewnego składnika z herbaty i czekolady, a także choliny, ale więcej alkoholu.
W sumie, „bardzo krótko”, „krótko” i „długo” śpiący mieli mniej zróżnicowaną dietę, w porównaniu do „normalnie śpiących”.
Dr Grandner mówi: trzeba jeszcze przestudiować tę kwestię, ponieważ wiemy, że krótki sen sprzyja przybieraniu na wadze i otyłości, cukrzycy i chorobom sercowo-naczyniowym. Wiemy też, że ludzie, którzy śpią zbyt długo, doświadczają negatywnych skutków ubocznych. Jeżeli uda nam się ustalić idealną mieszankę kalorii i składników odżywczych dla dobrego snu, być może uda się opracować nowe strategie walki z otyłością.
Komentarze do: Dieta wpływa na sen