Nawet najmniejsze podniesienie się poziomu cukru we krwi, które jest spowodowane dietą bogatą w węglowodany może być szkodliwe dla mózgu. Według doniesień pism specjalistycznych wysokokaloryczna i bogata w węglowodany dieta łączy się z większym ryzykiem zachorowania na Alzhaimera, demencję, zaburzenia poznawcze i inne choroby mózgu. David Perlmutter, autor bestsellerowej książki Grain Brain, w bardzo prowokacyjny sposób porusza te kwestie w wywiadzie dla Alternative and Complementary Therapies.
Nowe czasopismo
Dr Perlmutter, neurolog i członek American Collage of Nutrition, został niedawno powołany na nowego redaktora naczelnego magazynu Brain And Gut, który będzie miał swoją premierę latem 2014. Gazeta ma zawierać najnowsze publikacje na temat podejścia do zdrowia i choroby pod kątem silnej relacji łączącej mózg i układ trawienny.
Kaloria kalorii nie równa
Zobacz również:
W wywiadzie Rethinking Dietary Approaches for Brain Health dr Perlmutter twierdzi, że "żyjemy z przekonaniem, że kaloria to kaloria. Jednak duże znaczenie ma to, jakie jest źródło spożywanych kalorii. Kalorie pochodzące od węglowodanów, które podnoszą poziom glukozy we krwi, są o wiele bardziej szkodliwe dla ludzkiej psychiki i zdrowia, niż kalorie dostarczane z tłuszczu pochodzącego ze zdrowych produktów.”
Zdrowe odżywianie pozytywnie wpływa na Twój mózg
Odkrycie dr Perlmuttera pokazuje, w jaki sposób kondycja naszego mózgu i jego funkcje poznawcze związane są z odżywianiem. Wyniki swoich badań naukowiec przedstawił na Integrative Healthcare Symposium w 2014 r. w Nowym Jorku.
Opracowała: Monika Kachniarz
Komentarze do: Dieta wysokowęglowodanowa zwiększa ryzyko demencji