To, co jemy, wpływa bezpośrednio na ekspresję naszych genów i może przepowiedzieć ryzyko chronicznej choroby, tempo starzenia, jakość życia oraz śmiertelność. Dieta zdominowana przez przetworzone jedzenie, rafinowane węglowodany, tłuszcze oraz cukry, prowadzi do systemowego zapalenia, zaburzeń metabolizmu i obniżenia odpowiedzi odpornościowej.
Stąd już prosta droga do choroby serca, udaru mózgu, demencji, cukrzycy, nowotworu...
Nowe badanie, opublikowane w The American Journal of Medicine, pokazuje, że dieta zachodnia – tony smażonego i słodkiego jedzenia, czerwone mięso, zboża rafinowane, wysokotłuszczowe produkty nabiałowe - redukuje szanse na osiągnięcie sędziwego wieku w dobrym zdrowiu i z zachowaniem samodzielności.
Prace przeprowadzono na dorosłych Brytyjczykach. Naukowcy ocenili ich zwyczaje dietetyczne w średnim wieku, posługując się indeksem AHEI (Alternative Healthy Eating Index).
Zobacz również:
Główny autor badania, dr Tasnime Akbarly, mówi: - Wpływ diety na choroby powiązane ze starzeniem był już przestudiowany wielokrotnie. Ale my postanowiliśmy przyjrzeć się diecie i jej powiązaniu ze zdrowiem ogólnym w starszym wieku.
Naukowcy obserwowali 1 575 kobiet i 3 775 mężczyzn w wieku średnio 51 lat, w latach 1985 – 2009. Przeanalizowali dane na temat ich wizyt w szpitalu, a także rezultaty badań lekarskich przeprowadzanych co pięć lat.
Okazało się, że dieta zachodnia znacznie obniżyła szanse uczestników na starzenie się w dobrym zdrowiu.
Dr Akbaraly podsumowuje: - Odkryliśmy, że odżywianie się na sposób zachodni zwiększa w sposób dramatyczny ryzyko zachorowania na choroby związane ze starzeniem. Natomiast przestrzeganie zaleceń dietetycznych, takich jak te, które są zawarte w AHEI, może być użyteczne, jeżeli chcemy zredukować ryzyko niezdrowego starzenia oraz zachować niezależność w starszym wieku.
Naukowiec dodaje jeszcze, że dieta śródziemnomorska spełnia kryteria AHEI i wielkrotnie już udowodniono, że obniża ryzyko chorób przewlekłych, a także wydłuża spodziewaną długość życia.
Komentarze do: Dieta zachodnia przyśpiesza starzenie i śmierć