Gotowanie posiłków w domu oferuje nam mnóstwo korzyści, przede wszystkim jeśli chodzi o zdrowie. I to właśnie dlatego dietetycy kanadyjscy chcą zachęcić wszystkie rodziny w Kanadzie, aby zaczęły to praktykować, w ramach Miesiąca Odżywiania, który właśnie trwa w tym kraju.
Według sondażu CROP, przeprowadzonego na zlecenie dietytyków w Kanadzie, 60% mieszkańców Quebeku gotuje w domu, 17% robi to często, a 43% okazjonalnie. Średnio, gotowaniem zajmują się 5-6 razy w tygodniu.
Zdaniem dietetetyków, fakt gotowania pozwala wybrać produkty oraz smaki, które lubimy, tak samo jak i sładniki odżywcze, których chcemy jeść więcej. Alternatywa, taka jak dania na wynos, jest bardzo często o wiele bardziej bogata w sód, cukier i tłuszcze, co przecież nie jest pożądane.
Dietetyczka, pani Linda Montpetit, jest rzeczniczką Miesiąca Odżywiania w Quebeku. Ponieważ sama jest matką 4 dzieci, bardzo dobrze zna codzienną rzeczywistość rodzin, a także trudność pogodzenia napiętego planu dnia z gotowaniem w domu. Pani Montpetit odkryła więc sposoby na ułatwianie sobie życia, jednocześnie częściej gotując zdrowo.
Zobacz również:
Wśród swoich ulubionych sztuczek, pani Montpetit przywołuje kupno krojonych albo zamrożonych warzyw oraz krojonego mięsa, które tylko trzeba przyprawić i ugotować. Poza tym, nawet jeśli jej rodzina liczy sześć osób, ona zawsze gotuje dla 10. Resztki, które pozostają, to błogosławieństwo na kolację następnego dnia, dorzuca dietetyczka.
Innym sposobem na częstsze gotowanie posiłków w domu jest uprawianie własnego ogródka warzywnego. Daje to dostęp do zawsze świeżych produktów.
Dietetycy w Kanadzie publikują, przy okazji 30 Miesiąca Odżywiania, książkę kucharską zatytułowaną po prostu "Gotujcie!". Można w niej znaleźć różne przepisy na ciekawe potrawy oraz porady.
Komentarze do: Dietetycy w Kanadzie zachęcają rodziny do gotowania w domu