Dietetyczne przepisy wielkanocne
Wielkanoc każdemu z nas kojarzy się z pisankami, poświęconym koszyczkiem pełnym przysmaków oraz z wypiekami, takimi jak mazurek czy babka wielkanocna. Nie wyobrażamy sobie, by na naszym stole zabrakło tradycyjnych potraw, ale równocześnie zdajemy sobie sprawę, że po świętach znów trzeba będzie przejść na dietę.
W całej sielankowej otoczce Wielkanocy jest tylko jeden mankament. Tuż po świętach żałujemy, że brakło nam umiaru, a wszystkie świąteczne przysmaki zostawiły po sobie ślad. Czeka nas walka z pozostałością po Wielkanocy - niechcianymi kilogramami. Czy da się zmienić scenariusz, który do tej pory powtarzał się co roku? Zdecydowanie tak.
Lekkostrawne śniadanie wielkanocne
Śniadanie wielkanocne może być lekkostrawne, jednak powinno składać się z wielu warzyw. Posiłek ten nawet w postaci dietetycznej będzie obfity, jednak przygotowany nieco inaczej niż tradycyjnie. Istnieje wiele sposobów przyrządzenia pysznego śniadania wielkanocnego, które będzie zdrowe dla naszego organizmu.
Dietetyczne jajka
Głównym składnikiem śniadania wielkanocnego są jajka. Zawierają m.in. żelazo, fosfor, wapń, potas, cynk, witaminy A, D, E, B, dlatego nie powinno zabraknąć ich w świątecznym śniadaniu. Warto jednak ograniczyć spożycie jajek do dwóch, maksymalnie trzech, ponieważ dostarczają dużo cholesterolu. Najczęściej dodajemy do nich wysokokaloryczny majonez. Zamiast niezdrowego majonezu możemy sami przyrządzić sos np. na bazie jogurtu z chrzanem, ćwikłą lub czosnkiem.
Jajka w szynce
Osoby lubiące eksperymentować w kuchni mogą urozmaicić nieco wielkanocne śniadanie, podając jajka w szynce. Obrane jajka należy pokroić wzdłuż, a plastry szynki na pół. Następnie kawałki jaja owijamy szynką, polewamy sosem np. z jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu i posypujemy zdrową rzeżuchą.
Zobacz również:
Jajka faszerowane masą z awokado
Innym sposobem na przyrządzenie jajek jest przygotowanie do nich farszu z awokado. Umyte liści cykorii układamy na talerzu. Następnie rozcieramy miąższ awokado i dodajemy cytryny. Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki. Wyciągamy z nich żółtka, które mieszamy z awokado, białym serem i natką pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Białka wypełnione farszem, układamy na liściach cykorii i podajemy do stołu.
Wędliny i mięso na Wielkanoc
Bez nich nie wyobrażamy sobie śniadania wielkanocnego. Pasztety, rolady czy mięso pieczone to potrawy, które aromatem mogą zachwycić wszystkich naszych gości. Warto jednak zadbać o to, by zaopatrując się w mięso i wędliny, wybierać mniejsze zło. Z myślą o dietetycznych potrawach należy wybrać szynkę drobiową zamiast wieprzowej oraz pieczony schab środkowy w miejsce karkowego. Bezpieczne dla naszej sylwetki będą także chuda szynka cielęca i drobiowa oraz polędwica. Niestety powinniśmy zrezygnować z pasztetu, który jest najbardziej kalorycznym przysmakiem świątecznym. Poza tym lepszym sposobem na przyrządzenie mięsa będzie upieczenie go na ruszcie. Warto całkowicie zrezygnować ze smażenia w oleju.
Sałatki – pułapka kaloryczna
Sałatki warzywne dostarczają nam mnóstwa witamin, są niskokaloryczne i bardzo smaczne, ale przygotowując je łatwo wpaść w pułapkę kaloryczną. Zupełnie bez zastanawiania się, możemy jeść warzywa, takie jak ogórki, gotowaną marchewkę, rzodkiewkę, rzeżuchę. Jednak zazwyczaj do sałatek dodajemy wysokokaloryczny majonez. Warto zastąpić go zdrowszymi składnikami, np. jogurtem naturalnym. Dozując w odpowiedni sposób kaloryczne dodatki, sprawimy, że przygotowane przez nas potrawy będą zdrowsze i dietetyczne.
Wielkanocne wypieki
Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez mazurka, babki czy innych pachnących wypieków. Warto jednak pamiętać, że są one bardzo kaloryczne. Choć przygotowanie dietetycznych słodkich przysmaków wydaje się niemożliwe, to jednak jest kilka wskazówek, które pomogą nam zmniejszyć kaloryczność wypieków. Pierwszą zasadą jest przyrządzanie ciast owocowych. Nie używajmy lukru. Na deser możemy zjeść słodki mus owocowy, który będzie zdecydowanie zdrowszy od ciast. Niech na stole wielkanocnym nie zabraknie owoców, ciasta nie muszą przez cały czas nas kusić.
Babka jogurtowa
Babka jest obowiązkowym przysmakiem wielkanocnym. Możemy przygotować ją w sposób inny niż tradycyjny. Porcja jogurtowej babki będzie miała niespełna 100 kcal! Wystarczy dodawać znacznie mniej oleju.
Przygotowanie ciasta jest proste. Musimy zmiksować jajka na pianę, następnie dodając cukier, wciąż miksować. Później dodajemy mąkę, mleko i olej, a gdy uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy proszek do pieczenia, aromat i doprawiamy stewią. Wymieszane dokładnie składniki wlewamy do foremki silikonowej i na ok. 50 minut wkładamy do piekarnika (180 stopni).
Dietetyczne potrawy świąteczne nie tylko smakują wyśmienicie, ale i nie powodują u nas wyrzutów sumienia. Warto więc zadbać o swoją sylwetkę i zdrowie, przyrządzając smakołyki według dietetycznych przepisów. Dodatkowo po świętach można oczyścić organizm, nie jedząc nic przez jeden dzień.
Barbara Rozmus
Komentarze do: Dietetyczne przepisy wielkanocne