Ostatnie badanie przeprowadzone przez Center for Science in the Public Interest w Stanach Zjednoczonych skrytykowało ogólnie restauracje typu fast food z powodu marnej jakości odżywczej oferowanych przez nie dań, a w szczególności posiłków oferowanych dzieciom, takich jak Happy Meal. Kilka dni wcześniej dyrektor dietetyczny McDonald’s, Cindy Goody, broniła menu restauracji określając je jako „zawierające zdrowe dania”.
Goody mówiła w komunikacie na temat polityki firmy: - Staramy się, aby posiłki w McDonald’s były bardziej odżywcze. W ostatnich kilku latach dołożyliśmy do menu kanapki z kurczaka w bułce, która zawiera 8 gramów pełnych ziaren. Mamy też w menu dania owsiane, a także Happy Meals z jabłkami oraz mniejsze porcje frytek. Czekoladowe mleko jest całkowicie odtłuszczone, a kiedyś zawierało przecież 1% tłuszczu.
Cindy Goody utrzymuje, że wszystkie te działania firmy wynikają z uważnego słuchania przede wszystkim zdania rodziców oraz ze świadomości, że ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na zbędne kilogramy oraz na to, co jedzą.
Zobacz również:
Jednym słowem, dietetyczka twierdzi, że przetworzone jedzenie z McDonald’s jest „absolutnie zdrowe”.
Aktualnie restauracje McDonald’s starają się wypromować całkiem nowe produkty z linii McWrap. Jak wcześniej sugerował internetowy portal Advertising Age, McDonald’s dzięki nowym produktom planuje pokonać konkurencję, jaką stanowi dla niego Subway ze swoimi posiłkami dla dzieci.
Zdaniem Center for Science in the Public Interest, Subway to jedyna restauracja szybkiej obsługi, w której dania dla dzieci spełniają wszelkie wymogi dietetyczne ustalone przez CSPI (małe porcje, kawałki jabłek, niskotłuszczowe mleko bądź woda zamiast napojów gazowanych).
Jeżeli zaś chodzi o linię McWrap restauracji McDonald’s, niezależnie od tego, czy wybierzesz grillowanego czy głęboko smażonego kurczaka, przygotuj się na to, że pochłoniesz od 360 do 600 kalorii za jednym razem.
Komentarze do: Dietetyk McDonald’s: Nasze jedzenie jest zdrowe