Dlaczego beztłuszczowy sos sałatkowy może być szkodliwy?
Sosy sałatkowe zawierające w sobie tłuszcz, okazują się być przydatne – tylko, że do odblokowania potencjału składników odżywczych Twoich warzyw. Jedząc sałatkę następnym razem, weź to pod uwagę. Lekarze mogą radzić spożywanie beztłuszczowych sosów sałatkowych jako zdrowszą alternatywę tych, które zawierają dużą ilość tłuszczów.
Jednak nowe, szokujące dowody pochodzące z Uniwersytetu Purdue w USA pokazują, że dotychczasowe myślenie było wadliwe. Okazuje się, że beztłuszczowe sosy nie maksymalizują sił odżywczych spożywanych warzyw, w przeciwieństwie do zwykłych sosów. Oto, co powinieneś wiedzieć przed swoim następnym posiłkiem.
Dlaczego beztłuszczowy sos jest szkodliwy?
Dietetycy często zwracają się w stronę tego rodzaju sosów z tego względu, że mają mniejszą ilość kalorii, ale według nowych badań prowadzonych przez członka Stowarzyszenia Profesorów Żywienia Uniwersytetu Purdue, Mario Ferruzi'ego, tłuszcz pomaga organizmowi w lepszym wchłanianiu karotenoidów – zdrowej grupy fitochemikaliów, które naturalnie występują w warzywach. Fitochemikalia mają silne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), dzięki czemu harmonizują negatywne efekty działania wolnych rodników, powiązanych z nowotworami i chorobami układu krążenia, dysfunkcjami układu immunologicznego oraz zwyrodnieniami plamki żółtej.
Zobacz również:
Jak przebiegały badania naukowe?
Ferruzi i całe Stowarzyszenie zaprosiło do eksperymentu 29 wolontariuszy. Nakarmiono ich sałatkami z trzema różnymi rodzajami tłuszczów: nasyconymi (masło), jednonienasyconymi (olej rzepakowy) oraz wielonienasyconymi (olej kukurydziany), w trzech ilościach: 3, 8 i 20 gramów. Następnie, badacze sprawdzili u każdego wolontariusza, jaka ilość fitochemikaliów wchłonęły ich ciała.
Jaki rodzaj tłuszczu jest najlepszy do sosów?
Sosy zawierające jednonienasycone tłuszcze, obficie zawarte również w orzechach, awokado oraz oliwie z oliwek sprawiają, że organizm wchłania największą ilość karotenoidów. Tak więc dla osób które próbują ograniczyć kalorie zamiast otrzymywać najbardziej odżywcze „boom”, zaledwie kilka gramów jednonienasyconego tłuszczu może się zdać. „Jeśli szukasz powodu, by przestać kupować te mniej niż smaczne beztłuszczowe dressingi – mówi Beth Fontenotz z „The Atlantic” - już masz konkretny powód, by to zrobić.”
Opracowała:
Paulina Poznańska
Komentarze do: Dlaczego beztłuszczowy sos sałatkowy może być szkodliwy?