W ciągu ostatnich dziesięciu lat dowiedziono, że przyrządzanie mięsa przy użyciu wysokiej temperatury lub grilla drastycznie zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, ale także heterocykliczne aminy obecne w przegotowanym mięsie zaburzają metabolizm komórkowy podczas trawienia.
Ostatnie odkrycia naukowców dowiodły, iż te same metody przyrządzania żywności przyczyniają się do zwiększonego ryzyka cukrzycy i demencji. W ciągu ostatniej dekady nastąpił wzrost obu tych chorób, który to związany jest z rozpowszechnieniem przetworzonego jedzenia oraz niskich standardów przygotowywania żywności.
Produkty zwierzęcego pochodzenia i ich wpływ na zdrowie człowieka
Grupa badaczy z Icahn School of Medicine w Nowym Jorku zaprezentowała w Proceedings of the National Academy of Sciences swoje wnioski dot. spożywania produktów zwierzęco pochodnych i ich wpływu na zdrowie człowieka. Zostało przedstawione, iż konsumpcja grillowanego lub pieczonego mięsa może zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby Alzeheimera i cukrzycy. Naukowcy rozszerzyli wcześniejsze badania i udowodnili, że mięso przetwarzane w wysokiej temperaturze posiada wysoką zawartość końcowych produktów glikacji zaawansowanej (AGE - Advanced Glycation Endproducts). Owe składniki są właśnie powiązane z pogorszeniem się chorób zwyrodnieniowych, do których zaliczana jest choroba Alzheimera oraz cukrzyca.
Zobacz również:
Szkodliwość produktów zaawansowanej glikacji
Naukowcy, wykorzystując model myszy, zdołali pokazać, że dieta bogata w produkty zwierające AGE mają wpływ na chemię mózgu i prowadzą do wzrostu białek beta amyloidowych, które cechują chorobę Alzheimera. Zauważono również, że myszy u których zastosowano dietę ubogą w AGE były w stanie zapobiec produkcji szkodliwych amyloidów.
Ponadto, badanie przeprowadzone nad ludziach powyżej 60. roku życia wykazało powiązanie między wysokim poziomem końcowych produktów glikacji zaawansowanej (AGE) we krwi a zaburzeniami poznawczymi. Dr. Helen Vlassara, główna autorka badań, dodaje, iż owe wyniki wskazują, iż obniżenie ryzyka wystąpienia wyżej wspomnianych chorób poprzez spożywanie pokarmów bez składników AGE, wydaje się być celem łatwym do osiągnięcia. Jako przykład Dr Vlassara podaje jedzenie przyrządzane w niższej temperaturze lub przy zastosowaniu wody.
Katarzyna Szuba
Komentarze do: Dobrze wysmażone i przegotowane mięso a wzrost ryzyka demencji i cukrzycy