Szukaj

Dramatyczne wybory na czekoladowym tortem

Prawie każdy z nas zna to uczucie: widzisz na stole kuszący kawałek czekoladowego tortu, ale dwa razy się zastanowisz, zanim sięgniesz po widelec. Ciasto jest tuczące i niezdrowe, mówisz sobie - może powinieneś w ogóle zrezygnować z deseru. A ciasto wciąż zdaje się przyzywać do siebie zdezorientowanego nieszczęśnika…



Dokonywanie zdrowych wyborów często zmusza nas do angażowania się w takie wewnętrzne walki.

Naukowcy z California Institute of Technology (Caltech) zidentyfikowali proces zachodzący w neuronach w czasie tego swoistego samodyscyplinowania się oraz to, dlaczego jednak niekiedy decydujemy się na tłusty czekoladowy tort.

Główna autorka studium opublikowanego w The Journal od Neuroscience, Cendri Hutcherson, mówi: „Najprawdopodobniej dysponujemy niezależnymi systemami odpowiedzialnymi za podejmowanie decyzji w sytuacjach takich jak ta, a systemy te mogą konkurować o przejęcie kontroli nad tym, co robimy”.

Większość badań pokazuje, że ludzie podejmują decyzje poprzez przypisywanie różnych wartości poszczególnym możliwościom rozwiązania.


Zwykle dokonujemy wyboru, który oceniamy jako najkorzystniejszy. Kwestią wciąż otwartą - przeprowadzone badania miały na celu rozwikłanie zagadki - pozostaje pytanie czy w mózgu istnieje pojedynczy sygnał wartościujący, czy też jest ich więcej.

Według hipotezy głoszącej, że istnieje tylko jednej sygnał, umiejętność odmawiania sobie przysłowiowego tortu zależy od jedynego systemu, który porównuje wartość zdrowotną i smakową. Hipoteza wielosygnałowości implikuje istnienie kilku systemów, z których każdy odpowiada za inną wartość.

Zdolność do odłożenia słodkiej pyszności zależy od uaktywnienia odpowiedniego systemu - jeśli ci się uda, oznacza to, że wyżej cenisz sobie zdrowie niż smak, a twój mózg potrafi na to odpowiednio zareagować.

Badania, których dokonano na 26 uczestnikach, wykazały wyjątkowo dużą aktywność dwóch ośrodków w mózgu - grzbietowo-bocznej części kory przedczołowej oraz brzuszno-środkowej części kory przedczołowej.

Naukowcy odkryli także, że “przełączanie się” mózgu z jednej opcji wyboru na drugą nie jest natychmiastowe - zajmuje kilka sekund.

“Nasze badania wskazują, dlaczego tak trudno nam podejmować decyzje i kontrolować swoje zachowanie” - tłumaczy Hutcherson.

Wcześniejsze studia współpracowników Hutcherson wykazały, że ludzie będący na diecie mają zdecydowanie mniejsze problemy z podejmowaniem podobnych decyzji. Dzieje się tak dlatego, że ich mózgi przyzwyczajone są już do większej samokontroli i nie są narażone na wewnętrzne konflikty w tak dużym stopniu.

Komentarze do: Dramatyczne wybory na czekoladowym tortem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz