Najnowsze badania przynoszą rewolucyjne wieści, co do regularnego stosowania i spożywania w ramach zdrowo zbilansowanej diety, nasion chia. Roślina ta jest prawdziwą bombą witamin i minerałów.
Nasiona te są bardzo blisko spokrewnione z inną rośliną zaliczaną do tych, które posiadają właściwości lecznicze, a mianowicie do szałwii. Chia, czy też salvia hispanica jest znana od wielu lat jako najważniejsza uprawa ludności tubylczej, która przez Meksyk rozpowszechniła jej uprawę i stosowanie po całych Stanach Zjednoczonych.
Nasiona chia bardzo często traktowane były jako podstawa pożywienia. Tubylcy podczas przemierzana długich odległości szukali pożywienia, które łatwo można by było transportować i szybko przyrządzać. Nasiona sprawdziły się idealnie. Bardzo często nasiona mieszane z wodą były jedynym źródłem pożywienia wędrowców.
Zobacz również:
„Cudowne nasiona” są jednym z produktów naturalnych, które posiadają największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wprost niesamowite, że te rośliny mają blisko osiem razy więcej tych kwasów niż łosoś.
Zioła te są także bardzo bogate pod względem zawartości białka. Naukowcy podkreślają, że w przeciwieństwie do innych nasion zawierają one kompletne białko.
Są także najlepszym źródłem błonnika, który powinien być podstawą zdrowej diety. Ten składnik ma pozytywny wpływ na nasze jelita i usprawnia proces trawienia.
Nasiona chia zawierają pięć razy tyle wapnia, co mleko. Jest to podstawowy budulec dla zdrowych kości. Salvia hispanica to także produkt o wysokiej zawartości witamin z grupy B.
Wprost niebywałe, że niewielkie nasiona mogą posiadać taki skład i tak szerokie spectrum działania. Badanie przeprowadzane przez amerykańskich naukowców potwierdzają korzystny wpływ nasion na organizm osób, które je stosowały regularnie.
Dieta bogata w nasiona chia pozwala regulować poziom cukru we krwi i w znacznym stopniu zapobiega otyłości. Nasiona potrafią wchłonąć tyle płynu, co ich trzydziestokrotnie powiększony rozmiar. Należy o tym pamiętać spożywając te nasiona.
Komentarze do: Drogocenne właściowści nasion chia