Jak donoszą najnowsze wyniki badań z University of Brithish Columbia, dzieci rodziców, którzy mają wyższe wykształcenie, jedzą więcej owoców oraz warzyw, przy tym mniej cukru i piją więcej wody mineralnej. Jednak to wciąż za mało, badanie informuje również, że sytuacja ta ulega zmianom w szkole.
Badania Vancouver wykazały, że dzieci w wieku szkolnym, których rodzice mają ukończone szkoły wyższe lub nawet szkoły policealne, były w 85% bardziej skłonne do jedzenia warzyw w tygodniu, niż dzieci rodziców, które ukończyły co najwyżej szkołę średnią. Dzieci, których rodzice ukończyli jakiś uniwersytet, były w 67% mniej skłonne do spożywania słodkich napojów.
- Możemy jedynie spekulować na temat przyczyn takich rozbieżności - mówi współautor badania Jennifer Black, profesor żywności i żywienia z wydziału Land and Food Systems.
Badania wykazały również, że większość dzieci, niezależnie od statusu społeczno-ekonomicznego, nie spożywa wystarczającej ilości mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub pełnoziarnistych produktów w dniach szkolnych, decydując się na tanie i szybkie przekąski, takie jak chipsy, fast foody i inne produkty bogate w sód i tłuszcze nasycone.
Zobacz również:
W badaniach wzięło ponad 1 000 ankietowanych uczniów w klasach 5-8, gdzie za zadanie mieli zgłosić swoje preferencje żywieniowe w szkole. Mniej niż połowa dzieci, zgłosiła spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych lub mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Siedemnaście procent zgłosiło, że głównie spożywa fast foody. 20 procent jedzenie pakowane, a 31 procent zgłosiło codzienne picie słodkich napojów.
- Nasze badanie dostarcza nowych informacji na temat tego, co dzieci jedzą czy nie jedzą w szkołach publicznych – mówi współautorka badania mgr Naseam Ahmadi. - Ogólnie rzecz biorąc, sprawy nie wyglądają dobrze. Potrzebne są dalsze prace w celu rozwiązania problemów ze zdrowym odżywianiem dzieci odżywiających się w szkołach.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Dzieci rodziców z wyższym wykształceniem lepiej się odżywiają