Szukaj

Dzienna dawka orzechów obniża ryzyko zachorowań na raka czy chorobę serca

Orzechy rekomendowane są jako najzdrowsze przekąski. Są łatwo dostępne, niedrogie i można je zabrać ze sobą wszędzie. Ich wpływ jest bardzo korzystny dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, że są też dosyć kaloryczne, a więc należy zachować umiar. W najnowszym numerze New England Journal of Medicine opublikowane zostały badania potwierdzające pozytywny wpływ spożywania orzechów na nasze zdrowie.

Ci, którzy spożywali garść orzechów dziennie znacznie rzadziej cierpieli na choroby serca. Podwojona porcja obniżyła ryzyko zachorowania do 30%. Ci zaś, którzy jedli orzechy codziennie podczas badania byli narażeni o 20% mniej na ryzyko zgonu.

Badanie przeprowadzały trzy niezależne ośrodki.  Przez ponad 30 lat przebadano  76 000 pacjentów. Co kilka lat wypełniali oni ankiety kontrolne, w których opisywali dokładnie swój styl życia i stosowane diety.

U badanych o blisko 30 % spadła śmiertelność z powodu chorób serca i powyżej 10 % zmalały przypadki zgonów na raka. Podczas badania pacjenci co dziennie zjadali porcję orzechów równą tej dostępnej na półce sklepowej czy w automacie.

Dowiedziono też, że pacjenci spożywający orzechy mają tendencje do bycia zdrowszymi i aktywniejszymi fizycznie. Pacjenci spożywali dowolne orzechy, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, migdały, pistacje, orzechy włoskie czy pekan.

Komentarze do: Dzienna dawka orzechów obniża ryzyko zachorowań na raka czy chorobę serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz