Szukaj

Ekstrakty z zielonej herbaty i czerwonego wina utrudniają rozwój choroby Alzheimera

Organiczne związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie i zielonej herbacie mogą przeszkodzić w kluczowym momencie rozwoju choroby Alzheimera. Dzięki badaniom przeprowadzonym na uniwersytecie w Leeds zidentyfikowano proces, w którym szkodliwe grupy białek przyczepiają się do komórek mózgowych, powodując ich obumieranie.



Naukowcom udało się zatrzymać destrukcyjne działanie białek przy pomocy oczyszczonych ekstraktów uzyskanych z EGCG (organicznych związków chemicznych zawierających naturalne przeciwutleniacze) znajdujących się w zielonej herbacie oraz z resweratorolu, leczniczej substancji, którą można znaleźć w czerwonym winie.

Wyniki te dają nadzieję na opracowanie nowych skutecznych form leczenia choroby Alzheimera, która w samej Wielkiej Brytanii dotyka ponad 800 tysięcy osób. Jak na razie choroba ta pozostaje nieuleczalna.

Profesor Nigel Hooper, który był odpowiedzialny za eksperymenty wyjaśnia, że dzięki tym osiągnięciom będzie możliwe lepsze zrozumienie przyczyn oraz rozwoju choroby Alzheimera.


„Ludzie mają błędne wyobrażenie o Alzheimerze, gdyż uważają, że schorzenie to jest naturalną częścią procesu starzenia się. Tymczasem jest to poważna choroba, na którą prawdopodobnie uda się wkrótce znaleźć skuteczny lek”, dodaje profesor Hooper.

W chorobie Alzheimera białka amyloidowe, zwane też płytkami starczymi, odkładają się w mózgu, tworząc toksyczne włókniste zwyrodnienia o różnych kształtach. Następnie zbitki tych tkanek przyczepiają się do powierzchni komórek nerwowych, powodując ich wadliwe funkcjonowanie i ostatecznie obumieranie.

“Chcieliśmy sprawdzić, czy kształt zwyrodnień wpływa na ich zdolność do przyczepiania się do komórek nerwowych, oraz czy bylibyśmy w stanie zmienić ich wygląd, by zatrzymać w ten sposób obumieranie komórek”, wyjaśnia doktor Jo Rushworth, współautor badań.

W tym celu w warunkach laboratoryjnych stworzono grupy białek amyloidowych, które później dodano do ludzkich i zwierzęcych komórek mózgowych. Okazało się, że ekstrakty z czerwonego wina i zielonej herbaty uniemożliwiły uszkodzenie komórek, ponieważ zniekształcały kształt zbitek białkowych.

Autorzy badań wyjaśniają jednak, że nie namawiają nikogo do picia ogromnych ilości herbaty bądź czerwonego wina. Ich osiągnięcia mogą jednak pomóc w opracowaniu nowych skutecznych metod leczenia, które być może pozwolą zatrzymać rozwój tej poważnej choroby.