Szukaj

Etykiety na żywności pomijają zawartość potasu

Na większości etykiet umieszczonych na opakowaniach żywności nie ma wyszczególnionej zawartości potasu, występującej w danym produkcie, informują naukowcy prowadzący badania w New York City Health. To fakt warty zauważenia, po pierwsze dla tego, że ludzie dbający o zdrowie chcieliby mieć świadomość, ile potasu dostarczają swojemu organizmowi, oraz z innego powodu - osoby z niewydolnością nerek są zmuszone ograniczać przyjmowanie tego pierwiastka.



Wśród ludzi, którzy nie muszą ograniczać ilości spożywanego potasu, został on powiązany ze zmniejszeniem ryzyka zachorowań na choroby układu krążenia. Institute of Medicine zaleca, aby osoba dorosła spożywała 4,7 gramów każdego dnia.

"Dieta z dużą zawartością potasu pomaga zmniejszyć negatywny wpływ sodu, tak więc dobrze jest mieć w swojej diecie większą ilość spożywanego potasu niż sodu," stwierdziła dr Susan Kansagra, pracująca nad badaniami w New York City Department of Health and Mental Hygiene.

Dodaje: "jesteśmy świadomi faktu, że Amerykanie nie dostarczają swoim organizmom wystarczającej ilości potasu, tak więc ich dieta nie jest pod tym względem satysfakcjonująca dla ich zdrowia."

Kansagra razem ze swoimi współpracownikami przeanalizowali etykiety 6 560 produktów spożywczych z 61 różnych kategorii.

Analiza ukazała się w JAMA Internal Medicine.

Informacje o zawartości potasu były dostępne na ponad połowie produktów w 5 kategoriach: sokach warzywnych, przetworzonych pomidorach, płatkach śniadaniowych do przygotowania na gorąco, tostach francuskich/naleśnikach/gofrach oraz sosach.


Food, oraz Drug Administration (FDA) domaga się od producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach żywności informacje o zawartości sodu, jednak umieszczanie zawartości potasu jest tylko opcjonalne.


FDA jest w trakcie analizy danych mającej na celu wprowadzenie nowych zasad dotyczące informacji zawartych na etykietach żywnościowych.

Dr Kansagra stwierdza, że FDA powinna nakłonić firmy zajmujące się produkcją żywności do umieszczania zawartości potasu na etykietach swoich produktów.

"Biorąc pod uwagę, jak ważny jest potas w procesie zapobiegania chorobom układu krążenia, informacje takie są bardzo przydatne," powiedziała. "Pozwoliłoby to konsumentom dokonywać świadomych decyzji."

Ludzie chcący wzbogacić swój organizm o dodatkową dawkę potasu powinni jeść duże ilości świeżych owoców oraz warzyw. Mięso, ryby, soja oraz produkty mleczne również są dobrym źródłem tego minerału.

Dr Eric Matheson z Medical University of South Carolina w Charleston, naukowiec zajmujący się żywnością, stwierdził, że brak informacji o zawartości potasu na etykietach "jest poważnym brakiem, dotyczącym zdrowia ludzi," zwłaszcza dla ludzi, którzy są zobligowani do ograniczania ilości jego spożycia.

"Mamy dużo pacjentów z wadą nerek, dla których wysoki poziom potasu może być bardzo niebezpieczny," mówi dr Matheson. "Spotkałem się z dużą ilością pacjentów, którzy musieli być hospitalizowani ze względu na zbyt wysoki poziom potasu."

Dla nich, wybieranie produktów z małą zawartością potasu, zazwyczaj oznacza zgadywanie.

Potas może również spowodować zmianę działania niektórych leków. Kanadyjscy naukowcy dowiedli w innym badaniu, że materiały zawierające informacje o warfarynie, leku antykrzepliwym, nie podają najistotniejszych informacji.

Co więcej, język użyty w tych materiałach był również 5 - 6 poziomów wyższy od przeciętnego rozumianego przez przez większość ludzi.

Komentarze do: Etykiety na żywności pomijają zawartość potasu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz