Szukaj

Fast foody – wciąż zmorą

Ostatni raport Centers for Disease Control and Prevention donosi o nieznacznej poprawie sposobu odżywiania Amerykanów. Dietę oraz masę ciała mieszkańców Stanów Zjednoczonych poddaje się stałej kontroli i czyni podmiotem wielu badań ze względu na fakt, iż 2/3 z nich cierpi na nadwagę lub otyłość. Z otyłością zmaga się 36% pełnoletnich i 17% niepełnoletnich obywateli, co daje kolejno: 78 oraz 12,5 mln. Pozostała 1/3 ma nadwagę.



Dorośli Amerykanie w ostatnich latach dokonali niewielkiego postępu, ograniczając spożycie kalorii z fast foodów z 13 do 11%. Jednakże dzieci wciąż dostarczają swoim organizmom zbyt duże ilości tłuszczu – z niepokojem oznajmiają naukowcy.

Ich badania wykazały tym samym prawidłowość, że konsumpcja pokarmów takich jak pizza, frytki i im podobne - „znacząco spada” wraz z wiekiem.

Nie trzeba przypominać, że potrawy te charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tłuszczów nasyconych (oraz soli), które zmniejszają drożność naczyń krwionośnych.

Więc pomimo podanej w raporcie informacji, że dzieci obecnie w ciągu dnia zjadają mniej kalorii niż kiedyś, procentowy udział tych pochodzących z chorobotwórczej żywności utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie, co nadal każe bić na alarm.


Nieznaczna minimalizacja konsumpcji fast foodów wśród dorosłych odzwierciedla pojawiającą się tendencję do sięgania po zdrowsze opcje.

Wiele artykułów i napojów przyczyniło się do zmian receptur, ponadto firmy tworzą wciąż to nowe produkty, starając się godzić zbilansowane składniki odżywcze z dogadzaniem gustom konsumentów.

Mimo wszystko Amerykanie prowadzą w statystykach wykazujących ilość spożywanych kalorii. Na domiar złego porcje, którymi się raczą, w przeciągu kilku ostatnich lat się powiększyły, co w połączeniu z (coraz bardziej) siedzącym trybem życia - skutkuje dodatkowymi kilogramami.

Warto mieć na uwadze, że otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim medyczny. Wiąże się ona bowiem z takimi dolegliwościami jak: cukrzyca, choroby serca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, kamica żółciowa, zapalenie stawów, a także podatność na niektóre nowotwory.

Komentarze do: Fast foody – wciąż zmorą

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz