Amerykańska Food and Drug Administration właśnie zawiesiła rejestrację firmy z Nowego Meksyku, Sunland Inc. of Portales, wyrabiającej produkty z orzechów, takie jak masło orzechowe czy same orzechy. Przyczyną takiej decyzji jest ponad 40 przypadków zachorowań oraz fakt wycofania szerokiej gamy orzechów i masła orzechowego z półek sklepowych z powodu skażenia salmonellą.
Food and Drug Administration uzasadania w komunikacie: fakt, że masło orzechowe robione przez tę firmę było powiązane z wybuchem epidemii Salmonelli Bredeney, którą zaraziło się 41 osób w 20 stanach, w połączeniu z długą historią gwałcenia prawa przez Sunland Inc. of Portales sprawia, iż FDA podejmuje decyzję o zawieszeniu rejestracji firmy.
Zobacz również:
Dodatkowo, urzędnicy FDA znaleźli bakterię salmonella w 28 próbkach zebranych z różnego rodzaju powierzchni w zakładach produkcyjnych firmy, w trakcie ostatniej inspekcji.
Bakterie znaleziono również w 13 próbkach masła orzechowego oraz w samych surowych orzechach.
Agencja amerykańska dodaje, iż firma próbuje sprzedawać skażone produkty, nawet jeżeli jej wewnętrzna kontrola inspekcyjna alarmuje o obecności bakterii w orzechach i w maśle orzechowym.
Firma Sunland Inc. of Portales zaprzecza tym oskarżeniom. Produkty Sunland Inc. of Portales powrócą na rynek tylko wtedy, kiedy FDA przekona się, iż firma spełnia wszelkie wymagane standardy.
Komentarze do: FDA zawiesza rejestrację producenta orzechów z Nowego Meksyku