Szukaj

FDA zawiesza rejestrację producenta orzechów z Nowego Meksyku

Amerykańska Food and Drug Administration właśnie zawiesiła rejestrację firmy z Nowego Meksyku, Sunland Inc. of Portales, wyrabiającej produkty z orzechów, takie jak masło orzechowe czy same orzechy. Przyczyną takiej decyzji jest ponad 40 przypadków zachorowań oraz fakt wycofania szerokiej gamy orzechów i masła orzechowego z półek sklepowych z powodu skażenia salmonellą.



Food and Drug Administration uzasadania w komunikacie: fakt, że masło orzechowe robione przez tę firmę było powiązane z wybuchem epidemii Salmonelli Bredeney, którą zaraziło się 41 osób w 20 stanach, w połączeniu z długą historią gwałcenia prawa przez Sunland Inc. of Portales sprawia, iż FDA podejmuje decyzję o zawieszeniu rejestracji firmy.


Dodatkowo, urzędnicy FDA znaleźli bakterię salmonella w 28 próbkach zebranych z różnego rodzaju powierzchni w zakładach produkcyjnych firmy, w trakcie ostatniej inspekcji.

Bakterie znaleziono również w 13 próbkach masła orzechowego oraz w samych surowych orzechach.

Agencja amerykańska dodaje, iż firma próbuje sprzedawać skażone produkty, nawet jeżeli jej wewnętrzna kontrola inspekcyjna alarmuje o obecności bakterii w orzechach i w maśle orzechowym.

Firma Sunland Inc. of Portales zaprzecza tym oskarżeniom. Produkty Sunland Inc. of Portales powrócą na rynek tylko wtedy, kiedy FDA przekona się, iż firma spełnia wszelkie wymagane standardy.