Naukowcy z Agricultural Resarch Service w Beltsville w Maryland, stosując konwencjonalne metody, a przy tym nie używając techniki inżynierii genetycznej, wyprodukowali trzy nowe odmiany ziemniaków, które są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze. Zarówno skóra i środek ziemniaków są koloru czerwonego, purpurowego lub żółtego.
Niektóre z nowych odmian są szczególnie wysokie w karotenoidy, które są koloru żółtego lub pomarańczowego. Te bogate w antocyjany, posiadają barwnik czerwony, niebieski i fioletowy. Wszystkie te odmiany nadają się do hodowli i mogą być stosowane w szerokim zakresie funkcji kulinarnych.
Ziemniaki są doskonałym źródłem szerokiej gamy składników odżywczych - w tym potasu, żelaza, witaminy C oraz włókna. Antocyjany i karotenoidy w nich zawarte, należą do przeciwutleniaczy, które posiadają szeroką gamę korzyści zdrowotnych między innymi zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Opracowując nowe odmiany, badacze skoncentrowali się na zwiększeniu zawartości przeciwutleniaczy.
Nowe odmiany już na rynku
Zobacz również:
Trzy z nowych odmian ziemniaka są już dostępne na rynku z przeznaczeniem do spożycia: Terra Rosa, Amarosa i Purple Fiesta. Właściwości tych dwóch ostatnich odmian zostały opisane w American Journal w 2012 roku.
Amarosa jest długi i cienki z jasno-czerwoną, gładką skórą. Fioletowy Fiesta ma podobny kształt do Amarosy, ale posiada ciemno-fioletowe zabarwienie. Terra Rosa jest podłużna o czerwono-różowym pigmencie.
- Odmiany te były hodowane w celu pełnego wykorzystania wyjątkowych cech występujące w kolorowych ziemniakach, które są bogate w witaminy, składniki mineralne i słodki smak - powiedział Dan Chin, który posiada wyłączną licencję do produkcji.
Korzyści żywieniowe ziemniaków zostały opisane w dwóch opublikowanych badaniach w czasopiśmie Food and Nutrition Sciences w 2013 roku. Twórcy stwierdzili, że nowe odmiany fioletowego i czerwonego ziemniaka zawierają aż 45% więcej zawartości karotenoidów niż białe ziemniaki. W drugim artykule opublikowanym w American Journal of Advanced Food Science and Technology, stwierdzono, że osoby, które konsumowały kolorowe ziemniaki miały lepszą odporność niż konsumenci żółtych ziemniaków. Większa zawartość przeciwutleniaczy w produkcji kolorowych ziemniaków jest z pewnością kluczem do zwiększenia spożycia składników odżywczych i redukcji chorób przewlekłych.
Komentarze do: Fioletowe, czerwone i żółte ziemniaki są bogate w przeciwutleniacze