Według raportu opracowanego przez Krajową Agencję Bezpieczeństwa Żywności, spożycie soli przez Francuzów spadło, lecz nadal nie jest to dawka dopuszczalna (5g/dzień). Krajowa Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności przypomina, iż "nadmierne spożycie soli przyczynia się do wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia.”
Spadek spożycia soli (od 4% do 10%) zaobserwowano w latach 2003 i 2011, gdzie ograniczono jej użycie w wielu produktach żywnościowych. Do zmniejszenia spożycia soli o dodatkowe 15% jeszcze daleko.
Obniżenie spożycia tego pierwiastka o ok. 20% jest optymalnym elementem codziennej diety. Średnie spożycie soli we Francji u dorosłych wynosi około 10g/dzień u mężczyzn, a 8 g/dzień u kobiet.
Zobacz również:
Jednak obecnie przeprowadzana redukcja zawartości soli nie wystarcza, by osiągnąć cele wyznaczone dla publicznego zdrowia. Zaleca się również przeprowadzenie analizy potencjalnego wpływu obniżenia dawki soli w codziennej diecie na zdrowie. W planach ANSES przewiduje się promowanie różnorodnej diety.
Sód odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowania organizmu, jednak jego codzienne spożycie nie może być zbyt wysokie. Większość sodu w naszym pożywieniu pochodzi z soli, która jest dodawana przy produkcji wielu artykułów żywnościowych, przy przygotowywaniu potraw, a także przy stole przed ich spożyciem.
red. Justyna Dykas
Komentarze do: Francuzi spożywają zbyt dużo soli