Szukaj

Francuzi zmniejszyli spożycie soli, ale w dalszym ciągu jedzą jej za dużo!

Tak wynika z analizy przeprowadzonej przez ANSES (Agence nationale de sécurité alimentaire). W partnerstwie z Narodowym Instytutem Konsumpcji, agencja ANSES obserwuje zawartość soli w pożywieniu Francuzów od 2003 roku. Okazuje się, że spadek tej zawartości plasuje się w granicach od 4% do 10% (4% w 48 produktach podzielonych na 8 grup albo 10% w przełożeniu na całość produktów).



Agencja ANSES przypomina, że ¾ spożywanej soli pochodzi z jedzenia przetworzonego, takiego jak konserwy, zupy z torebek bądź z kartonów, dania gotowe, chleb, parówki, sery, wędliny, dania fast food.

Przemysł spożywczy zużywa dużo soli, ponieważ jest ona tania, podnosi smak oraz wagę produktów, zatrzymując wodę.

Jednakże, konsumowana w nadmiarze, sól jest jednym z czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, a nawet osteoporozy, ponieważ powoduje utratę wapnia wraz z moczem. Podnosi także ryzyko zachorowania na raka żołądka.


Kiedy nadużywamy soli, naczynia krwionośne twardnieją, stąd też ryzyko nadciśnienia oraz chorób serca, jak wyjaśnia dr Mina Khalili, francuska nefrolog. Kiedy nerki są wrażliwe, męczą się usuwaniem soli z organizmu.

Nadmierna konsumpcja soli jest wyjątkowo niebezpieczna dla diabetyków, dla osób już mających problemy z nadciśnieniem i niewydolnością serca, a także dla osób starszych.

Agencja ANSES zaleca więc wdrożenie wszelkich działań zmierzających do ograniczenia zawartości soli w żywności przetworzonej. Celem jest zmniejszenie spożycia soli, w ciągu 5 lat:

- do 6,5g/dzień u kobiet;

- do 8g/dzień u mężczyzn.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca zaś maksymalną dzienną konsumpcję soli na poziomie 5g.

Komentarze do: Francuzi zmniejszyli spożycie soli, ale w dalszym ciągu jedzą jej za dużo!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz