Według raportu American College of Neuropsychopharmacology – organizacji, która przeprowadza co roku spotkania w Phoenix w Arizonie – mózg reaguje na dwa rodzaje cukrów (fruktozę i glukozę) odmiennie. Fruktoza zwiększa chęć jedzenia, glukoza ją hamuje.
Obecnie ok. dwóch na trzech dorosłych Amerykanów cierpi na nadwagę, a jeden na trzech jest otyły. Zmiany w stylu życia i diecie w ciągu ostatniego ćwierćwiecza uważane są za winowajców tego zjawiska. Dodatkowy wpływ na tę sytuację miało spożywanie fruktozy.
Fruktoza a glukoza
Fruktoza jest cukrem prostym, znajdującym się w owocach. Jest również dodawana do wielu produktów jako tzw. cukier rafinowany, w formie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy.
Dla porównania, glukoza - podstawowe źródło energii dla organizmu - jest zwykle wytwarzana przez podział złożonych węglowodanów. Przyjmowanie fruktozy powoduje mniejszy wzrost hormonów sytości niż przyjmowanie glukozy. Ponadto, podawanie fruktozy bezpośrednio do mózgu gryzonia natychmiast powoduje u niego głód, a podanie glukozy - sytość.
Zobacz również:
Wstępne badania przeprowadzone u ludzi wykazały, że glukoza zmniejsza aktywność podwzgórza (część podkorowa mózgowia kontrolująca m. in. głód, pragnienie, sen, temperaturę ciała i rytm okołodobowy).
Korzystając z funkcjonalnego rezonansu magnetycznego, Kathleen Page z Keck School of Medicine of the University of Southern California i jej koledzy z Wydziału Psychologii rozszerzyli tę pracę. Badali reakcje mózgu ochotników, którzy podczas badania oglądali zdjęcia jedzenia po wypiciu napoju zawierającego fruktozę i glukozę.
Ochotnikami było 24 mężczyzn i kobiet w wieku od 16-25 lat. W trakcie rezonansu musieli powiedzieć, ile w danej chwili chcieliby zjeść. Zdjęcia jedzenia aktywowały część mózgu nazywaną „układem nagrody” i zwiększały odczucie głodu. Aktywacja w jądrze półleżącym była większa przy spożyciu napoju z fruktozą. Spowodował on również większą ocenę głodu niż napój z glukozą.
Badania te mają istotne znaczenie dla zdrowia publicznego w społeczeństwie zalewanym produktami z wysoką zawartością cukru, który wzmaga potrzebę jedzenia.
Aleksandra Duda
Komentarze do: Fruktoza sprzyja przejadaniu się