Fusy z kawy mają wiele domowych zastosowań. Mogą na przykład służyć jako nawóz do roślin doniczkowych czy też jako środek odstraszający owady. Teraz okazuje się, że fusy z kawy mielonej mogą być bardzo cennym źródłem dla produkcji suplementów diety.
Badanie na ten temat ukazało się w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Naukowcy hiszpańscy konstatują, iż fusy z kawy mielonej są bogate w zdrowe substancje antyoksydacyjne.
Maria Paz de Pena wyjaśnia: ludzie na całym świecie wypijają miliony filiżanek kawy dziennie, generując ok. 20 mln ton zużytych fusów. Mimo że pewna ilość tych odpadów znajduje ponownie zastosowanie, jako np. nawozy, to większość kończy w odpływie zlewu. Kawa zaś jest bogatym źródłem antyoksydantów.
Zobacz również:
Dlatego naukowcy zaczęli zastanawiać się nad ilością przeciwutleniaczy, która pozostaje w zużytych fusach po kawie zrobionej różnymi metodami.
Okazuje się, że na przykład ekspresy do kawy typu espresso bądź filtrowanej pozostawiają więcej antyoksydantów w fusach niż ekspresy typu mocha.
Te pierwsze częściej spotykamy w domach oraz w kuchniach w zakładach pracy.
Naukowcy podkreślają, że większość tych fusów będzie dobrym źródłem antyoksydanów i innych użytecznych substancji. Co więcej, kiedy te składniki już zostaną wyciągnięte z fusów, pozostałość w dalszym ciągu może służyć jako nawóz.
Komentarze do: Fusy z kawy są świetnym źródłem antyoksydantów