GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana
Żywność genetycznie zmodyfikowana (transgeniczna); Novel Food (nowa żywność) - to artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej lub żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone technikami inżynierii genetycznej. Żywność genetyczne modyfikowana jest typem organizmu zmodyfikowanego genetycznie (ang. Genetically Modified Organizm – GMO), czyli organizmu poddanego procesowi inżynierii genetycznej, w którym genom został zmieniony za pomocą: 1. technik rekombinacji DNA lub 2. poprzez promieniowanie ultrafioletowe czy też 3. promieniowanie jonizujące.
W przypadku roślin modyfikacje mają głównie za cel zachowanie dłuższego okresu świeżości, uodpornienie na choroby, szkodniki, mróz lub zasolenie gleby. W przypadku zwierząt powodują one szybszy wzrost, uodpornienie na choroby, większą mleczność krów itp.
Ze względu na stopień ingerencji genetycznej w artykuły spożywcze wyróżnia się:
- żywność w całości wytworzoną sztucznie za pomocą technik modyfikacji genetycznej (np. świeże pomidory i ziemniaki);
- żywność zawierająca przetworzone GMO (np. koncentraty zup z pomidorów, frytki mrożone);
- żywność produkowaną z zastosowaniem GMO (np. chleb pieczony z wykorzystaniem transgenicznych drożdży, piwo i inne produkty fermentacji alkoholowej produkowane z zastosowaniem drożdży transgenicznych);
- produkty żywnościowe pochodne GMO, lecz nie zawierające żadnych komponentów transgenicznych (np. olej rzepakowy otrzymywany z transgenicznego rzepaku, cukier z transgenicznych buraków).
Zobacz również:
- Żywność GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie
- Nobel 2015 w dziedzinie chemii przyznany za badania nad mechanizmami naprawy DNA
- Jakie są najczęstsze wady wrodzone przewodu pokarmowego?
- Epigenetyka - ujawnia prawdziwe funkcjonowanie DNA
- "Zabubiony w kosmosie" czyli o śmiesznych nazwach genów
- Autyzm a geny
- Kobieta przyszłości - jak będzie ewoluować płeć piękna?
- Skazy krwotoczne u dorosłych
Modyfikacja genetyczna polega na wprowadzeniu do genomu organizmu tzw. transgenu lub fragmentu DNA obcego gatunkowo, który jest odpowiedzialny za określoną cechę, lub też na modyfikacji genu lub usunięciu go z organizmu.
Transgen zostaje na stałe włączony do genomu gospodarza i przekazywany na wszystkie organizmy potomne.
Komentarze do: GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana