Stosowanie diety południowej może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu - informują wyniki badań prezentowane na konferencji American Stroke Association's International Stroke Conference 2013. W pierwszych przeprowadzonych na tak dużą skalę badaniach nad związkiem potraw południowych a udarem mózgu, naukowcy określili, że dieta południowa zawiera duże ilości smażonych produktów (kurczaka, ryb, ziemniaków), a także bekon, szynkę, wątróbki i żołądki, oraz napoje z wysoką zawartością cukru (np. słodką herbatę). Produkty te, nie dość, że tłuste, są zazwyczaj silnie solone.
„W diecie południowej istnieją trzy główne czynniki podnoszące ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego: bogate w cholesterol tłuste jedzenie, słodzone napoje powiązane z cukrzycą i słone jedzenie często prowadzące do podwyższenia ciśnienia krwi”, mówi Suzanne Judd, doktor w dziedzinie zdrowia publicznego, prowadząca badanie i epidemiolog odżywiania na University of Alabama Birmingham.
Poprzednie badania wykazały, że mieszkańcy stanów południowych USA mają o 20% większe prawdopodobieństwo udaru mózgu niż reszta Amerykanów.
Porównując nawyki żywieniowe ponad 20,000 dorosłych (Białych i Czarnych), naukowcy odkryli, że:
- Częstotliwość udaru mózgu jest wprost proporcjonalna do ilości jedzenia.
- Osoby, które spożywały potrawy diety południowej 6 razy na tydzień, miały o 41% większe ryzyko udaru mózgu, w porównaniu do tych, którzy jedli je około raz na miesiąc.
- Dieta południowa wiązała się z ryzykiem udaru większym o 63% wśród Afroamerykanów w porównaniu do Białych uczestników badania.
Zobacz również:
- Osoby, których dieta była bogata w owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste (spożywane około 5 razy dziennie) mają o 29% mniejsze ryzyko udaru niż ci, których dieta jest uboższa w te produkty (około 3 razy dziennie).
Badania podnoszą alarm dla Afroamerykanów, którzy pięciokrotnie częściej sięgają po jedzenie z diety południowej niż Biali, mówi Judd.
Ryzyko wystąpienia udaru mózgu (po raz pierwszy) wśród Afroamerykanów jest dwukrotnie większe niż u Białych, według statystyk American Stroke Association.
Uczestnicy z 48 stanów wzięli udział w telefonicznym kwestionariuszu na temat zawartości swojej diety. Ankieta miała miejsce w ramach trwających badań nad geograficznymi i rasowymi różnicami w przyczynach udaru mózgu (ang. Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke), rozpoczętych w 2003 roku.
Uczestnicy badania zostali równo podzieleni na kobiety i mężczyzn, wszyscy powyżej 45 roku życia.
Każda z osób uzyskała ocenę medyczną, na którą składał się pomiar wagi i wzrostu oraz ciśnienia krwi, badanie elektrokardiogramem i testy krwi. Następnie po 6 miesiącach, uczestnicy telefonicznie odpowiadali na pytania dotyczące zakresu udaru, zachowań związanych ze snem i ogólnego stanu zdrowia.
Naukowcy zaprojektowali model matematyczny dla grup produktów spożywczych, dzieląc je na 56 kategorii. Nawyki żywieniowe każdej z osób były zliczone w oparciu o te kategorie. Następnie wyniki były analizowane pod względem częstotliwości występowania udaru.
Około dwie trzecie uczestników, którzy najczęściej sięgali po produkty z diety południowej, mieszka w południowo – wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Jednak, nie zależnie od miejsca zamieszkania, osoby jedzące dużo południowego jedzenia powinny być bardziej świadome ryzyka udaru mózgu, mówi Judd.
Pracownicy ochrony zdrowia powinni w ramach profilaktyki edukować pacjentów w zakresie odżywiania, pytając wcześniej o to co, jak dużo i jak często jedzą, dodaje Judd.
Komentarze do: Groźne konsekwencje diety z Południa