Maitake to grzyby rosnące u stóp drzew, przede wszystkim dębów. Pochodzą z północno-wschodniej Japonii oraz niektórych części Północnej Ameryki. Stanowią ważną część japońskiej kuchni. Równie popularne są w Chinach, gdzie od dawna są stosowane w tradycyjnej medycynie ze względu na swoje właściwości. Nad grzybami maitake prowadzonych jest aktualnie wiele badań.
Jedno z bieżących studiuje ich właściwości antynowotworowe.
Do tej pory naukowcy wykazali, że specyficzna część maitake, zwana „MD-fraction”, może zahamować wzrost guza. Co więcej grzyby te również zwiększają aktywność komórek i produkcję interleukin (komórki odpornościowe), które znane są z tego, że zapobiegają rozwojowi raka, a nawet mogą wzmocnić działanie chemioterapii.
Badania wykazały także, że maitake zawierają włókna polisacharydowe, zwane beta-glukanami, które znane są ze stymulacji produkcji komórek odpornościowych T, neutrofilów oraz makrofagów. Wszystkie te komórki wspomagają układ odpornościowy w walce z chorobami, w usuwaniu odpadów komórkowych, a także przyśpieszają gojenie tkanek po urazach.
Zobacz również:
Wcześniejsze prace przeprowadzone nad grzybami maitake również donosiły o ich korzystnym działaniu. Na przykład badanie z 1996, zrealizowane przez naukowców z Kobe Pharmaceutical University w Japonii, pokazalo, że myszy regularnie karmione maitake doświadczały większego spadku poziomu cukru we krwi, niż gryzonie kontrolne.
Japończycy wyjaśniali wtedy, że polisacharyd znajdowany w maitake, zwany X-fraction, ma zdolności obniżania oporności na insulinę.
Poza tym maitake mają niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że są cudownym produktem pokarmowym dla ludzi ze stanem przedcukrzycowym i dla diabetyków.
Inne badanie, z 2002, autorstwa naukowców z Georgetown University Medical Center w USA, wykazało, że u szczurów z hipernadciśnieniem, karmionych maitake, ciśnienie krwi spadło wręcz imponująco, w porównaniu do gryzoni z grupy kontrolnej.
Kolejne badanie wykazało, że 100 gramów surowych maitake zawiera zaledwie 37 kalorii, i w ogóle nie zawiera tłuszczu. Ta sama ilość grzybów ma 2,7 gramów włókien pokarmowych, co odpowiada za 11% ilości zalecanej dziennie osobom dorosłym. Włókna pokarmowe, czyli błonnik, absorbują wodę z jelit, co przyczynia się do uczucia sytości i chroni nas przed przejadaniem się. Dlatego ludzie, którzy walczą z nadwagą, powinni zawsze wybierać produkty bogate w błonnik. Właśnie takie, jak maitake.
Komentarze do: Grzyby maitake hamują rozwój raka i wspierają odporność