Naukowcy z Boston University School of Medicine odkryli, że jedzenie grzybów zawierających witaminę D może być równie skuteczne w uzupełnianiu jej braków, jak przyjmowanie suplementów zawierających witaminę D2 lub D3. Witamina D jest bardzo ważna dla zdrowia mięśni i kości. Zwiększa gęstość kości, pomaga zmniejszać ryzyko złamań, rozmiękania (osteomalacji), zapalenia kości i stawów oraz osteoporozy.
Ten mikroelement również wspomaga system odpornościowy, tym samym chroniąc organizm przed różnymi chorobami, w tym grypą, chorobami układu krążenia, cukrzycą, a nawet rakiem czy depresją.
W czasie studiów przeprowadzonych przez Boston University School of Medicine przebadano 30 zdrowych osób, wybranych losowo, podzielonych na trzy grupy.
Przez 12 tygodni w czasie sezonu zimowego podawano im równe dawki (2000 International Units – ok. 50 µg) witaminy D2, D3 lub substancji pochodzących z grzybów, zawierających witaminę D2. Poziom witaminy D w organizmach osób z trzech badanych grup nie różnił się znacznie na początku badania i był mierzony w czasie eksperymentu.
Do siódmego tygodnia wzrastał i osiągnął stały pułap, a następnie pozostał bez zmian przez kolejne pięć tygodni. Pod koniec badania okazało się, że wśród badanych grup został osiągnięty podobny poziom witaminy D niezależnie od tego, w jakiej formie była ona przyjmowana.
Zobacz również:
Jak mówi prowadzący badania Michael F. Holick, wyniki pokazują, że spożywanie grzybów wystawionych na działanie promieni UV i zawierających witaminę D2 jest dobrym sposobem uzupełnienia jej niedoborów w organizmie. Co więcej, ta forma jest równie skuteczna, co suplementy diety zawierające witaminy D2 lub D3.
Inne wcześniejsze badania również potwierdzają, że nie ma znaczenia, w jaki sposób przyjmujemy witaminę D. Pacjenci badani podczas tego eksperymentu przyjmowali ją na różne sposoby: w formie wzbogaconego soku pomarańczowego, suplementu oraz leków. Jej podwyższony poziom mimo to utrzymywał się w organizmie osób badanych przez długi czas - od trzech miesięcy do nawet sześciu lat.
Naukowcy z Boston University School of Medicine odkryli, że grzyby wytwarzają witaminę D2 w podobny sposób, w jaki proces ten zachodzi w komórkach ludzkiej skóry po kontakcie ze światłem słonecznym. Udowodnili również, że grzyby wystawione na działanie promieniowania UVB produkują także witaminy D3 i D4.
Okazuje się, że możemy dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin dzięki kolejnemu naturalnemu produktowi, który jest łatwo dostępny dla każdego z nas.
Komentarze do: Grzyby mogą dostarczać witaminę D