Szukaj

Grzyby shiitake zwalczają raka

Shiitake to jadalne brązowe grzyby z Japonii, Chin i Korei. Uprawiane są od ponad 1000 lat i w dalszym ciągu są popularne we Wschodniej Azji. Tak jak maitake, które mają podobny profil odżywczy, shiitake są powszechnie stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, ze względu na przypisywane im lecznicze właściwości.



Grzyby te są także cenione w Ameryce Północnej i w Europie za smak, teksturę i wartość odżywczą. Niektórzy naukowcy okrzyknęli je nawet „superproduktem pokarmowym”.

Dlaczego? Badacze z Sloan-Kettering Cancer Center przeprowadzili badania, które wykazały, że aktywny składnik shiitake, zwany lentinanem, stymuluje układ odpornościowy, który dzięki temu aktywuje komórki i proteiny hamujące rozrost komórek nowotworowych.

Naukowcy z Chinese University of Hong Kong pokazali, że shiitake są dobrym źródłem antyoksydantów (selen), które zwalczają wolne rodniki powodujące raka.

Badanie Lulea University of Technology w Szwecji udowodniło, że składnik shiitake, zwany eritadeniną, obniża cholesterol.


Japońscy badacze z Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine także pokazali, że szczury na diecie z shiitake i maitake miały niższe poziomy cholesterolu.

Shiitake są bogate w lenthioninę, czyli naturalny składnik, który nie powala na odkładanie się płytek w naczyniach krwionośnych, a to sprawia, że grzyby te są cudownie skuteczne w zapobieganiu zakrzepicy żylnej. Jeżeli więc czeka cię długa podróż samolotem, rozważ zjedzenie dania z tymi grzybami, albo posiłek zawierający ich olej.

100 gramów ugotowanych shiitake zawiera zaledwie 56 kalorii, zero tłuszczu, dwa gramy włókien pokarmowych. Ponieważ grzyby te mają niski indeks glikemiczny, są idealne dla ludzi chcących się odchudzić.

Natomiast nadmierna konsumpcja shiitake grozi biegunką i wzdęciami.

100 gramów ugotowanych shiitake zawiera też 0,9 miligramów miedzi, co stanowi 45% dziennej zalecanej dawki dla dorosłych. Miedź jest niezbędna – tak samo jak żelazo – do tworzenia hemoglobiny w czerwonych krwinkach, które przenoszą tlen z płuc do komórek ciała. Brak miedzi prowadzi do anemii, problemów skórnych, przedwczesnego siwienia włosów, osteoporozy.

W 100 gramach shiitake znajdziemy także proteiny, witaminy B, mangan, potas, cynk, fosfor i magnez.



Komentarze do: Grzyby shiitake zwalczają raka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz