Herbata z pokrzywy
Herbata z pokrzywy jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Z powodzeniem można ją wypić na śniadanie zamiast kawy lub czarnej herbaty. Pokrzywa jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Herbata z pokrzywy świetnie się sprawdza jako środek wspomagający odchudzanie.
Pokrzywa zazwyczaj kojarzona jest z niechcianą rośliną porastającą ciemne zakątki ogrodów czy sadów. Jako chwast jest wielce niepożądanym elementem wśród innych roślin, jednak warto zastanowić się nad jej wykorzystaniem w domowej kuchni czy apteczce. Zamiast niszczyć ją środkami chemicznymi, lepiej zebrać ją i wysuszyć lub zrobić z niej sok.
Właściwości herbaty z pokrzywy
Od wieków znane są cenne właściwości tej zwyczajnej rośliny. Z powodzeniem wykorzystuje je ludowa medycyna Europy i Azji, czyli miejsc, które są jej naturalnymi miejscami występowania.
Herbaty z pokrzywy a układ moczowy
Herbata z pokrzywy ma przede wszystkim właściwości moczopędne. Polecana jest osobom cierpiącym na nadmiar wody w organizmie, który objawia się między innymi opuchlizną, obrzękami i problemami z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Z powodzeniem mogą ją stosować osoby chore na kamicę nerkową, jednak wcześniej powinny poradzić się lekarza.
Herbaty z pokrzywy a wpływ na urodę
Herbata i sok z pokrzywy są bogatym źródłem witamin C, K, B2 i B6, a także minerałów takich jak żelazo, wapń, potas, fosfor i siarka. Stosowana codziennie wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.
Zobacz również:
Przeciwzapalne i przeciwwirusowe właściwości herbaty z pokrzywy
Pokrzywa uznawana jest przez niektórych jako nieodzowny lek ułatwiający walkę z infekcjami. Ze względu na zawartość superlektyny UDA i kwasu pantotenowego wykazuje działanie przeciwzapalne i hamujące rozwój wirusów.
Herbaty z pokrzywy a układ krążenia
Herbata z pokrzywy ma właściwości oczyszczające krew i pomaga w leczeniu chorób układu krążenia. Obniża stężenie glukozy we krwi, więc osoby stosujące preparaty regulujące poziom cukru powinny ze szczególną uwagą łączyć ze sobą te dwa produkty.
Wpływ herbaty z pokrzywy na funkcjonowanie układu pokarmowego
Pokrzywa wspomaga usuwanie szkodliwych produktów ubocznych przemiany materii. Stosowana jest u osób cierpiących z powodu dolegliwości spowodowanych nieprawidłowym działaniem trzustki, wątroby lub żołądka.
Picie herbaty z pokrzywy w ciąży
Środowisko naukowe nie zna negatywnych skutków ubocznych wynikających ze spożycia pokrzywy przez kobiety w ciąży. Zalecana jest matkom karmiącym, ponieważ w naturalny sposób wspomaga produkcję mleka. Dodatkowo przyspiesza utratę kilogramów, które pojawiły się w czasie ciąży.
Przepis na herbatę z pokrzywy
Herbatę z pokrzywy można przygotować zarówno ze świeżej rośliny, jak i z suszu. Pokrzywę najlepiej zbierać wiosną, kiedy jej młode pędy jeszcze nie wypuściły kwiatów.
Aby przyrządzić herbatę ze świeżych liści, należy je zalać wrzątkiem i odczekać około pół minuty. Jeśli do sporządzenia używamy suszonych liści, czas parzenia wydłuża się do dwóch minut. Dłuższe parzenie pokrzywy wzmacnia jej właściwości moczopędne, a herbata ma bardziej wyrazisty kolor i smak.
Dawkowanie herbaty z pokrzywy
Osobom zdrowym, które chcą wzmocnić swój organizm i poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego zaleca się stosowanie herbaty raz dziennie. Najlepiej na czczo, bez żadnych dodatków. Charakterystyczny smak herbaty z pokrzywy można złagodzić łącząc ją z melisą lub rumiankiem.
W krótkotrwałych kuracjach ilość filiżanek herbaty z pokrzywy można zwiększyć do trzech w ciągu dnia. Jednak w wyniku spożycia dużej ilości pokrzywy czasami pojawia się zwiększone uczucie pragnienia.
Autor: Barbara Olszar
Komentarze do: Herbata z pokrzywy