Szukaj

Hybryda grejpfruta umożliwia uniknięcie medycznych powikłań związanych ze spożywaniem tych owoców

Wielbiciele grejpfrutów, którzy zaprzestali jedzenia tych owoców w obawie przed szkodliwym w skutkach łączeniem ich spożywania z jednoczesnym zażywaniem leków na receptę, mogą pofolgować sobie zgodnie ze swoimi upodobaniami, i to bez żadnego ryzyka.



Testy przeprowadzone na Florydzie na hybrydach grejpfrutów wykazały bardzo niski poziom zawartości organicznych związków chemicznych, które odpowiadają za tak zwany "efekt soku grejpfrutowego".

Przeszło 85 rodzajów medykamentów może oddziaływać ze zwykłym grejpfrutem, z czego aż w 43 przypadkach interakcje te są niezwykle groźne dla zdrowia. Co ciekawe według Canadian Medical Association Journal, liczba takich farmaceutyków ciągle rośnie, a zaliczają się do nich m.in. leki na serce, antynowotworowe, obniżające poziom cholesterolu oraz antybiotyki.

"Problemem" grejpfrutów jest grupa organicznych związków chemicznych zwanych furanokumarynami. Hamują one enzymy rozkładające leki na czynniki pierwsze, przez co do krwi dostaje się większa dawka związków aktywnych, niż jest to konieczne. Skutkiem tego jest przedawkowanie leku, nawet w przypadku farmaceutyków zażywanych zgodnie z zaleceniami lekarza.


Taki niekorzystny efekt może w konsekwencji prowadzić do niewydolności nerek, zaburzeń układu oddechowego, a nawet do śmierci.

Do tej pory przeprowadzono szereg badań nad oddziaływaniem hybrydowego owocu na ludzkie komórki hodowane w laboratorium, a wyniki były pozytywne. Absolutną pewność naukowcy uzyskają jednak po przeprowadzeniu testów klinicznych z udziałem ludzi.

Fred Gmitter, badacz i hodowca owoców cytrusowych z University of Florida twierdzi, iż chemiczne analizy nowej hybrydy grejpfruta, zwanej UF914, wykazały zmniejszony poziom furanokumaryn w porównaniu ze standardowymi okazami.

University of Florida obecnie wdraża fazę komercjalizacji hybrydy, będącej krzyżówką pomarańczy olbrzymiej oraz grejpfruta, na ogromną rynkową skalę. Ten proces powinien zakończyć się w przeciągu najbliższych 5 do 7 lat.

Oprócz niewątpliwej zalety obniżonego poziomu związków chemicznych, nowa odmiana owocu charakteryzuje się większym rozmiarem, brakiem posmaku goryczy, brakiem nasion, większą soczystością oraz słodszymi smakiem.






Komentarze do: Hybryda grejpfruta umożliwia uniknięcie medycznych powikłań związanych ze spożywaniem tych owoców

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz