Wiemy, że jabłka są bardzo odżywcze. Mają pektynę, czyli rodzaj włókien pokarmowych, która wiąże toksyny w jelicie grubym i pomaga wypłukać je z ciała. Nowe badanie, przedstawione w International Journal of Biological Macromolecules, przeprowadzone przez Fourth Military Medical University, School of Pharmacy w Chinach, pokazuje, że oligosacharydy z jabłek wykazują interesujące właściwości, kiedy przyjdzie im się skonfrontować z komórkami raka jelita grubego.
Oligosacharydy to złożone węglowodany. Wyniki badania pokazały, że im więcej oligosacharydów w jabłku, tym lepsze rezultaty w walce z rakiem jelita grubego.
Naukowcy wykazali, że oligosacharydy wywołują proces, który nazywany jest apoptozą, czyli samobójczą śmiercią komórki. Apoptoza to naturalny mechanizm organizmu, służący do zabijania komórek uszkodzonych i nowotworowych. Reasumując, im więcej oligosacharydów w ciele, dostarczonych za pomocą jabłek, tym większa ilość komórek raka "popełnia samobójstwo".
Zobacz również:
Co więcej, badania wykazały także, że oligosacharydy z jabłek dosłownie hamują powstawanie nowych komórek rakowych. Naukowcy podsumowują więc, że oligosacharydy z jabłek mogą być bardzo silnym czynnikiem prewencyjnym oraz antynowotworowym.
Sugerują, że rezultaty przez nich uzyskane zasługują na dalszą uwagę i kolejne prace. Aczkolwiek dodają jednocześnie, że ludzie powinni jeść tylko jabłka organiczne, albowiem wszystkie inne zawierają pozostałości po różnych chemikaliach, takich jak pestycydy, które robią więcej złego, niż dobrego.
Konkretniej mówiąc, wiele badań wykazało, że pestycydy są toksyczne i negatywnie wpływają ma układ nerwowy oraz mózg. Wiele z nich jest uważanych za kancerogenne.
Organiczne jabłka są wolne od tych związków, a to oznacza, że są zdrowym wyborem.
Jabłka zawierają także kwas jabłkowy, który pozwala ciału na produkcję energii. Składnik ten jest bardzo ważny dla ludzi cierpiących na syndrom przewlekłego zmęczenia oraz fibromialgię.
Komentarze do: Jabłka organiczne pomagają w walce z rakiem