Szukaj

Jagody inkaskie – charakterystyka i właściwości zdrowotne

Zdrowie to jedna z najcenniejszych wartości w życiu, trzeba zatem o nie szczególnie dbać. Warto jeść produkty, które posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych, a dodatkowo sprawdzają się jako dodatek do wielu dań, np. jagody inkaskie. Te pomarańczowożółte kulki stają się coraz popularniejsze w europejskich krajach.

Jagody inkaskie – charakterystyka i właściwości zdrowotne

Jagody inkaskie to dla współczesnych symbol nieistniejącej już cywilizacji Inków. Owoce te ukrywają się pod wieloma nazwami, m.in. miechunki jadalne, rodzynki brazylijskie, topo-tono czy wiśnie peruwiańskie. Są świetnym produktem leczniczym i mają mnóstwo właściwości odżywczych, które pomagają zachować dobrą kondycję organizmu.

Jagody inkaskie - pochodzenie, uprawa oraz wygląd

Pochodzenie wiśni peruwiańskiej

Jagoda inkaska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z rejonów Ameryki Południowej. Głównie rośnie w Kolumbii, Peru, Ekwadorze i Boliwii, jednak można ją spotkać również w innych częściach świata, np. w Australii, Nowej Zelandii, Afryce, Azji, na Karaibach, Hawajach oraz na Wyspach Galapagos.

Uprawa rośliny

Do uprawy jagody inkaskiej potrzebny jest ciepły klimat. Owoce najlepiej zbierać pod koniec sierpnia, zaś najpóźniej - w początkach września. W tym okresie są najbardziej dojrzałe i nie zawierają już solaniny, czyli związku chemicznego, który może powodować zatrucie pokarmowe (znajduje się on również np. w nieugotowanych ziemniakach). Ze względu na wymagane warunki klimatyczne w Polsce jagoda inkaska jest uprawiana jako roślina jednoroczna.

Cena tych owoców jest bardzo wysoka (kilogram kosztuje ok. 70 zł), ponieważ należy je zbierać ręcznie ze względu na ich delikatność. Zebrane mogą leżeć w odpowiedniej temperaturze nawet ponad miesiąc.

Wygląd i smak jagody inkaskiej

Topo-tono ma bardzo ładny i subtelny wygląd. Charakterystyczne liście, które okalają owoc, przypominają serca. Same kwiaty kojarzą się z perłą w małży lub kielichem. Owoce mają okrągły kształt i są koloru pomarańczowego. Ich konsystencja przypomina miąższ pomidora. Smakiem kojarzą się z ananasem, odrobiną wanilii i pomidorem właśnie. Określa się je jako słodko-kwaśne. Bywają spożywane na surowo, jednak najlepiej smakują ususzone.

Jagoda inkaska - składniki odżywcze

Rodzynki brazylijskie, ze względu na bogactwo składników odżywczych, są nazywane (wraz z innymi wartościowymi produktami) „super żywnością”. Największą popularnością cieszą się wśród wegetarian, ponieważ posiadając spore ilości białka, częściowo zastępują więc mięso.

Źródło protein

Jagoda inkaska w 16% składa się z protein. Jest to cecha wyróżniająca ją pośród innych owoców i warzyw. Proteiny to właśnie białko. Bierze ono udział w budowaniu mięśni, skóry, kości, a także jest niezbędne w procesie odchudzania się. Dzięki niemu szybciej spala się zbędną tkankę tłuszczową.

Bogactwo beta-karotenu

Wiśnia peruwiańska zawiera spore ilości beta-karotenu (stąd pomarańczowy kolor), czyli prowitaminy A. To związek, który przyspiesza proces opalania i głównie działa na poprawę urody. Dba o nieskazitelny wygląd skóry, zapobiega powstawaniu wyprysków, a także leczy trądzik. Najwięcej beta-karotenu powinny spożywać osoby po trzydziestce, ponieważ zapobiega on powstawaniu zmarszczek. Prowitamina A działa również na prawidłowe funkcjonowanie zmysłu wzroku.

Witaminy z grupy B

  • Witamina B1 (tiamina) - odpowiada przede wszystkim za funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga w tworzeniu neuroprzekaźników.
  • Witamina B2 (ryboflawina) - dzięki niej transport tlenu do komórek odbywa się bez przeszkód, a ilość czerwonych płytek krwi jest ustabilizowana.
  • Witaminy B3 (niacyna) - jej niedobór może prowadzić do poważnych skutków, takich jak nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy pelagra.
  • Witaminy B5 (kwas pantotenowy) - pozyskuje energię z pożywienia, a także zapewnia dobry sen oraz szybszą regenerację wątroby.
  • Witamina B6 - wpływa na gospodarkę hormonalną, pomaga zachować jej równowagę. Ta witamina jest bardzo ważna dla sportowców, ponieważ utrzymuje ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie oraz wspiera pracę mięśnia sercowego.

Zawartość witaminy A

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku, jej niedobór prowadzi do tzw. „kurzej ślepoty”. Wzmacnia również odporność organizmu, a także dba o szkliwo nazębne.

Witamina C w jagodach inkaskich

Ta witamina pomaga zachować witalność organizmu, szczególnie zaś wspiera układ odpornościowy. Niebezpieczny skutek jej niedoboru stanowi szkorbut. W związku z tym, że witamina C jest wypłukiwana z organizmu przez alkohol, poleca się ją stosować jako lek na kaca.

Źródło fosforu

Fosfor pełni w organizmie niezwykle ważną rolę, ponieważ kości oraz zęby składają się z niego aż w 85%. Jest odpowiedzialny także za prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.

Pektyny a wiśnia peruwiańska

Pektyny to miks węglowodanów. Są one potrzebne do utrzymania niskiego poziomu „złego” cholesterolu. Najwięcej tych składników powinny dostarczać do organizmu osoby na diecie redukcyjnej, ponieważ pektyny znajdujące się w żołądku dają uczucie sytości.

Jagody inkaskie - właściwości lecznicze

Szczególne działanie lecznicze ma nie sam owoc, ale jego pestki. Mają one zdolności oczyszczające organizm z toksyn poprzez wzmaganie wydalania moczu. Wraz z uryną usuwane są szkodliwy mocznik oraz kwas moczowy. Dzięki temu lepiej działa też perystaltyka jelit, czyli całościowy ruch pokarmowy od jamy ustnej aż po odbytnicę.

Jagody inkaskie mają spory wpływ na przepływ krwi. Wzmacniają kondycję naczyń krwionośnych i poprawiają stan naczyń włosowatych. Te zdolności sprawiają, że zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę, a serce pracuje stabilniej.

Osobom starszym zaleca się regularne spożywanie naparu z liści jagód inkaskich, ponieważ pomaga on zmniejszyć obrzęki, a także łagodzi ból stawów.

Badania dowiodły, że wiśnie peruwiańskie mogą działać przeciwko wrzodom oraz grzybom. Dlatego na grzybicę paznokci warto stosować okłady z liści właśnie tych owoców.

Istotną informacją jest to, że ten relikt po cywilizacji Inków prawdopodobnie działa antynowotworowo, hamując rozwój komórek rakowych.

Te owoce to prawdziwa skarbnica właściwości leczniczych. Nie tylko pomagają w procesach trawiennych, pracę serca czy w walce z grzybami i wrzodami, ale także poprawiają jakość widzenia, wzmacniając nerw wzrokowy.

Jagody inkaskie mogą spożywać wszyscy. Od niemowlaków, przez młodzież aż po osoby starsze. Najbardziej są polecane alergikom, chorującym na miażdżycę oraz prostatę, a także cukrzykom.

Autor: Anna Magiera

Komentarze do: Jagody inkaskie – charakterystyka i właściwości zdrowotne

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz