Naukowcy ze szkoły dentystycznej w Dundee dokonali odkrycia zajmując się wegeteriańskim daniem - ratatouille (wywodzącym się z Prowansji warzywnym gulaszem z cebuli, bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów).
Kierujący badaniami dr Graham Chadwick uważa, że te wyniki mogą się przydać dentystom, którzy podpowiadają pacjentom sposoby walki z próchnicą, ponieważ bezpośredni kontakt kwasów organicznych z zębami sprzyja uszkodzeniu szkliwa.
Zobacz również:
- Inteligentny wózek na zakupy? Tak! To możliwe!
- Rola tłuszczów w organizmie
- Jakie są najbardziej skuteczne metody na wilczy apetyt?
- Noworoczne postanowienie - jem zdrowo! Jak wytrwać?
- Dziewięć przerażających faktów na temat rzeczy, które kochasz
- Dieta, a wzrok, czyli co jeść aby zachować zdrowe oczy
- Czym jest ortoreksja?
- Dieta zbilansowana dla dzieci w wieku przedszkolnym
Ratatouille z piekarnika jest równie kwaśna, co niektóre napoje gazowane, których nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko próchnicy. Wegeterianie, jak wykazały wcześniejsze badania, są szczególnie narażeni na uszkodzenia szkliwa ze względu na duże ilości kwasów organicznych w ich diecie.
Komentarze do: Jak gotować, by chronić zęby