Jak karmić chorych z gorączką?
Żywienie w chorobach, w których występuje gorączka jest zależne od rodzaju choroby jakiej towarzyszy podwyższona temperatura. Najważniejsze jest prawidłowe nawadnianie organizmu i spożywanie posiłków lekko strawnych.
Ogólne zasady spożywania posiłków w czasie gorączki:
- należy spożywać posiłki lekko strawne
- powinno się spożywać posiłki w niewielkich porcjach
- należy zwiększyć ilość podawanych płynów schłodzonych (ok. 2-3 litrów dziennie)
- zalecane jest podawanie witaminy C oraz witamin z grupy B i soli mineralnych
- należy unikać spożywania produktów wzdymających
- pokarmy powinny mieć rozrzedzoną konsystencję
- największy posiłek powinno się spożywać w czasie obniżenia temperatury
- w przypadku bardzo wysokiej temperatury należy ograniczyć tłuszcze i zastąpić je węglowodanami
- w miarę ustępowania gorączki powinno zwiększać się ilość spożywanych produktów energetycznych
Na czym powinien opierać się jadłospis osób z gorączką?
Jadłospis osób z gorączka powinien się opierać głównie na spożywaniu produktów, które przywracają apetyt, pobudzają łaknienie i maja orzeźwiający smak. Dlatego zaleca się spożywanie takich produktów jak:
- kefiry i zsiadłe mleko, gdyż mają orzeźwiający smak i rozwalniające właściwości
- wskazane jest spożywanie jajek na miękko i żółtka z cukrem
- wywary mięsne i buliony ( pobudzają apatyt)
- mięso mielone gotowane, świeże masło, kasze i sucharki
- galaretki mięsne, rybne oraz owocowe ( poprawiają smak)
- należy unikać spożywania mięsa smażonego
- można spożywać wszystkie warzywa prócz warzyw wzdymających takich jak groch, bópb, fasola, ogórek, kalafior, kapusta, buraki, ziemniaki
- wskazane jest spożywanie kapusty kiszonej
- można spożywać biszkopty, sucharki i grzanki
Zobacz również:
- Pozytonowa tomografia emisyjna (PET)
- Grypa AH1N1 - hipotezy dotyczące pochodzenia pandemii
- Czy otyłością można się zarazić?
- Symptomy i leczenie grzybicy pochwy
- Śródmiąższowe i kłębuszkowe zapalenie nerek
- Jak przenosić śpiące dziecko do łóżeczka?
- Rukola – afrodyzjak z właściwościami odżywczymi
- Społeczny jetlag, czyli życie niezgodne z zegarem biologicznym
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie ( kawa bezkofeinowa+ mleko + pieczywo mieszane+ szynka+ sałatka z pomidora, papryki i ogórka kiszonego)
- II śniadanie ( Kanapka z pastą z sera + jako gotowane + napój z mięty miodu i cytryny)
- Obiad ( chudy rosół z makaronem+ Kurczak z rosołu włoszczyzna z rosołu + ziemniaki puree)
- Podwieczorek (marmolada ze śliwek suszonych + sos waniliowy)
- Kolacja ( ryba w galarecie+ pieczywo+ herbata z mlekiem)
Jak powinien wyglądać jadłospis osób z gorączką i biegunką?
Spożywając posiłki w czasie biegunki i gorączki:
- należy zrezygnować ze spożywania mleka i chłodnych napoi
- powinno się s pic sok z czarnych jagód, , kakao na wodzie mocna herbatę
- należy spożywać potrawy z ryżem i mąką ziemniaczaną
- pomocne jest także picie wina wytrawnego
- w przypadku wymiotów i gorączki można wypić odrobinę szampana, gdyż alkohol rozszerza naczynia krwionośne dzięki czemu organizm oddaje więcej ciepła
Należy pamiętać, że alkohol można podawać w niewielkich ilościach i tylko w sytuacji gdy główna choroba nie wyklucza jego spożywania.
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie ( mocna herbata bez cukru+ pieczywo z masłem i polędwicą z indyka + napój z soku z czarnych porzeczek)
- II Śniadanie napar z rumianku+ pieczywo tostowe z masłem + serek homogenizowany)
- Obiad ( zupa ryżowa+ budyń z mięsa+ ziemniaki puree+kompot z suszonych jagód)
- Podwieczorek ( omlet z marchewką+ jogurt)
- Kolacja ( Makaron z serem i marmoladą + jabłko + herbata)
Komentarze do: Jak karmić chorych z gorączką?