Jak powinna wyglądać dieta osób starszych?
W wieku starszym dochodzi do osłabienia podstawowej przemiany materii. Poza tym wraz z upływem czasu tracimy co raz większe ilości komórek nerwowych oraz tych, które wchodzą w skład narządów odpowiadających za produkcję różnego rodzaju enzymów oraz hormonów. Będąc w podeszłym wieku powinniśmy zwrócić większą uwagę na stosowaną dietę.
Dieta osoby starszej powinna opierać się na 5 posiłkach, tj. śniadaniu, drugim śniadaniu, obiedzie, podwieczorku i kolacji. Łącznie powinna zawierać około 2500 kcal.
Jak powinny wyglądać poszczególne posiłki?
- Śniadanie – powinno być na tyle bogate, by pokrywało ¼ dobowego zapotrzebowania kalorycznego.
- Drugie śniadanie i podwieczorek – te dwa posiłki powinny być raczej lekkie. Może to być jakaś przekąska i napój.
- Obiad – każdy obiad powinien się składać z dwóch posiłków, zupy i drugiego dania. Poza tym istotne jest odpowiednie zrównoważenie posiłków. Należy spożywać mięso, ryby, nabiał, warzywa, owoce i napoje w zależności od potrzeb.
- Kolacja – warto wiedzieć, że kolacja nie powinna być ciężkostrawna i obfita. Poza tym nie należy spożywać posiłku później, niż 2 godziny przed snem.
Jakie produkty należy jeść?
- chude mleko i jego przetwory
- ryby (2 razy w tygodniu)
- chude mięso (głównie białe)
- drobiowe i chude wędliny
- owoce
- warzywa
- kompoty
- dżemy niskosłodzone
- soki warzywne i owocowe
- ciemne pieczywo
- ryż, kaszę
- oleje roślinne i oliwę
- masło roślinne
Zobacz również:
- śmietany i jej przetworów
- tłustych serów
- tłustych mięs
- podrobów
- tłustych wędlin
- zawiesistych zup zabielanych śmietaną
- zbyt dużej ilości jaj (należy jeść 2-3 tygodniowo)
Wraz z wiekiem aktywność fizyczna ulega stopniowemu zmniejszeniu. W takich sytuacjach konieczne jest obniżenie kaloryczności diety, gdyż w innym wypadku pojawią się dodatkowe kilogramy. Osoby starsze, zwłaszcza kobiety, często zmagają się z osteoporozą. Choć zapotrzebowanie na wapń jest takie same u osób starszych jak u młodych, to jednak proces przyswajania wapnia jest zdecydowanie mniejszy u ludzi w podeszłym wieku. Stąd też zachodzi konieczność dostarczania organizmowi odpowiednich ilości wapnia. Wapń znaleźć możemy w mleku i jego przetworach. W przypadku osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, należy zastąpić mleko napojami mlecznymi fermentowanymi.
Jakie są najważniejsze zasady w diecie seniorów?
- Kobiety, które ukończyły 60 rok życia powinny zwiększać dziennie spożycie wapnia do 1100 mg.
- Osoby starsze powinny pamiętać o dostarczaniu witaminy D w diecie. Jej źródłem są tłuste ryby, tłuste mleko i tran.
- W diecie osób starszych znaleźć się powinny również produkty bogate w witaminę C, E i beta-karoten. Niedobory takich witamin prowadzą do przyśpieszenia procesów starzenia się organizmu, przez co zwiększa się podatność na choroby takie jak nowotwory czy miażdżyca. Witamina C i beta karoten znajdują się w warzywach i owocach. Z kolei witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych i margarynie.
- Warto urozmaicać i uatrakcyjniać przyrządzane posiłki, gdyż pomoże to pobudzić osłabiony już apetyt.
- Osoby starsze powinny zrezygnować ze spożywania potraw ciężkostrawnych.
- Dodatkowo w diecie seniorów należy ograniczyć cukier i słodycze ze względu na obniżoną tolerancję glukozy w wieku starszym.
Komentarze do: Jak powinna wyglądać dieta osób starszych?