Jak powinna wyglądać dieta seniora?
Osoby starsze wymagają specjalnej opieki, do której zalicza się również prawidłowe odżywianie. Osoby po 65. roku życia mają inne zapotrzebowania żywieniowe, a także inne możliwości trawienne. O czym należy pamiętać, układając jadłospis seniora i jakie produkty powinna zawierać zbilansowana dieta?
Jakie witaminy są ważne dla seniora?
Oczywiste jest to, że dobrze dobrana dieta, która zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, pomaga w zachowaniu lepszego zdrowia. Dzięki jedzeniu nie tylko dostarczamy przyjemności naszym kubkom smakowym, ale przede wszystkim dajemy organizmowi energię potrzebną do funkcjonowania. Niestety, błędy żywieniowe popełnione w młodości (spożywanie dużych ilości tłuszczy, cukrów, mało witamin), skutkują fatalnym zdrowiem w wieku starczym. Dlatego tak ważne jest dostarczanie niezbędnych witamin i mikroelementów:
Wapń jest bardzo ważny w diecie każdego seniora. Potrzebny do budowania mocnych kości i zębów. Wpływa na gęstość krwi i impulsy nerwowe. Możliwości ruchowe i umysłowe z wiekiem maleją. Chcąc choć trochę zatrzymać ten proces, należy podawać seniorowi produkty bogate w wapń: ser, suszone owoce, mleko i produkty mleczne, warzywa i rośliny strączkowe,
Cynk to taka substancja, która ma ogromny wpływ na zachowanie zmysłu smaku, a także jest ważna, jeżeli chodzi o udział w syntezie insuliny. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, który u seniorów jest mocno osłabiany i pomaga w leczeniu ran. Dużo cynku zawierają ryby, kapusta, wątróbka i rośliny strączkowe. Magnez jest potrzebny do tego, żeby tworzyć kości i zęby. Odpowiada za przewodzenie impulsów nerwowych i rozluźnianie mięśni. Dużo magnezu zawierają ryby, banany, ziemniaki, figi, rodzynki i migdały,Selen działa w naszym organizmie jak przeciwutleniacz, pomaga chronić przed procesami starzenia. Ma działania przeciwnowotworowe. Znajdziemy go w mleku i orzechach laskowych, Witamina D nie niezastąpiona, jeżeli chodzi o utrzymanie prawidłowej struktury naszych kości. Występuje głównie w rybach (węgorz, łosoś, śledź).
Zobacz również:
Dieta zrównoważona
Wszystko zależy od stanu zdrowia seniora. Jeżeli jest to osoba cierpiąca na poważne schorzenia i spędzająca większość czasu w pozycji leżącej, to ilość kalorii dostarczana jej organizmowi będzie mniejsza niż u seniora w miarę aktywnego. Jak w takim razie prawidłowo ułożyć dietę? Przede wszystkim należy pamiętać, że bez względu na stan zdrowia seniora, każda dieta musi składać się z podstawowych produktów: mięsa, które senior powinien jeść 2 lub 3 razy w tygodniu i powinno to być chude mięso. Można pomóc w trawieniu mięsa, np. robić z nich klopsy lub rozdrabniać gotowane mięso; ryb, podawanych na zmianę z mięsem, które najlepiej podawać w postaci gotowanej lub pieczonej; nabiał, który powinien być spożywany 2 lub nawet 3 razy dziennie w postaci jogurtu niskotłuszczowego, twarożku lub chudego mleka; produkty zbożowe, które pomagają w trawieniu dzięki zawartości błonnika: chleb pełnoziarnisty, makarony i kasze; warzywa, najlepiej gotowane na parze i rozdrobnione, tak, żeby uniknąć problemów z trawieniem, seniorowi można także przygotowywać soki warzywne; owoce, które powinny być dostarczane 2 razy dziennie, np. starte na tartce jabłka.
Jeżeli chodzi o słodycze, kawę czy alkohol, to z tym należy uważać. Grupą szczególnie wrażliwą są osoby poważnie chore na serce lub mające problemy z wątrobą. Słodycze powinny być jedzone najwyżej raz na tydzień, żeby nie dostarczać dodatkowych ilości cukru. Kawę, a także inne napoje pobudzające także powinny być ograniczane do minimum. Jeżeli senior nie ma problemów z ciśnieniem, może od czasu do czasu wypić małą czarną. Alkohole wysokoprocentowe powinny być w ogóle odstawione. Dozwolony jest maksymalnie 1 kieliszek wina dziennie.
Dieta powinna być dopasowana indywidualnie, do potrzeb seniora. Dobrym wyjściem są konsultacje z lekarzem, który w razie wątpliwości wskaże pomoc przy doborze produktów. Trzeba pamiętać, że osoby starsze wymagają opieki porównywalnej do tej nad dzieckiem. Należy dostarczać dużo witamin i minerałów, ograniczać zaś tłuszcze i węglowodany.
Co przyczynia się do złego odżywiania seniora?
Często zdarza się niestety tak, że osoby starsze mieszkają samotnie. Trudno im jest zapewnić sobie odpowiednią dietę, która dostarczy im wszystkich potrzebnych sadników. Ponadto złe nawyki żywieniowe, kontynuowane z młodzieńczych lat, polegające na małym urozmaiceniu jadłospisu i przyjmowaniu zbyt dużej ilości kalorii, są trudne do zmienienia. Bardzo pomocna jest opieka osób trzecich, które będą czuwały nad jadłospisem seniora. Zadbać należy o to, żeby dieta była kolorowa i wyglądała apetycznie, zachęcała do jedzenia. W przypadku problemów z przełykaniem, należy przygotowywać posiłki w postaci przecierów. Ważne są płyny – nie wolno o nich zapominać i należy dbać o to, żeby senior miał zawsze przy sobie butelkę z wodą.
Autor: Katarzyna Bolesta
Komentarze do: Jak powinna wyglądać dieta seniora?