Cztery proste nawyki, które usprawniają procesy trawienne. Jedzenie to ważna część naszego życia. Posiłki dają energię naszemu organizmowi. Niestety, złe nawyki żywnościowe i jedzenie złej jakości zaburzają procesy trawienne, powodując pojawienie się wielu chorób. Warto przestrzegać kilku prostych zasad podczas jedzenia posiłków. Nie tylko usprawnią one procesy trawienne, ale też sprawią, że poczujesz się lepiej we własnym ciele.
Przeżuwaj dokładnie
Trawienie rozpoczyna się w momencie, kiedy jedzenie trafi do twoich ust. Podczas przeżuwania rozdrabniamy posiłek, co ułatwia później procesy trawienne. Większość ludzi przeżuwa kęs od 7 do 14 razy, podczas gdy lekarze zalecają, by przeżywać każdy kęs od 30 do 50 razy. Niedostateczne rozdrabnienie pokarmu utrudnia jego późniejsze trawienie.
Unikaj alkoholu, mleka, soku i wody
Ludzie często popijają jedzenie wodą, mlekiem, sokiem lub nawet alkoholem. To niestety błąd – najlepiej napić się wody na 30 minut przed posiłkiem lub dopiero po strawieniu posiłku. W przeciwnym razie prawidłowa praca enzymów trawiennych jest znacznie utrudniona. Jeśli musisz się już czegoś napić przy posiłku, sięgnij po probiotyczny napój – np. kefir.
Zobacz również:
Odpowiednio łącz produkty
Lekarze zalecają, by słodkie owoce lub słodycze spożywać solo, najlepiej na pusty żołądek. Zwierzęce białko najlepiej łączyć z nieskrobiowymi warzywami. Produkty zbożowe i skrobiowe najlepiej łączyć z nieskrobiowymi warzywami.
Nie przejadaj się
Pamiętaj, by umieć powstrzymać swój apetyt. Najlepiej najadać się w 80% i odchodzić od stołu z poczuciem lekkiego niedosytu. Warto też dbać o aktywność fizyczną – ćwiczyć lub chodzić na długie spacery.
Gabriela Będkowska
Komentarze do: Jak usprawnić trawienie?