Naukowcy z BYU przeprowadzający nowe badanie, stwierdzają, że patrzenie na dużą ilość zdjęć żywności, może niekorzystnie wpłynąć na przyjemność, którą powinniśmy czerpać z jedzenia. Wyniki badań zostały opublikowane w Journal of Consumer Psychology.
Okazuje się, że obsesja fotografowania jedzenia, która towarzyszy niektórym ludziom i umieszczenie zdjęć żywności na takich portalach społecznościowych jak Instagram czy Pinterest. może wpłynąć na pogorszenie się apetytu użytkowników przyglądających takie fotografie.
- W pewnym sensie stajesz się zmęczony smakiem, nawet bez spożywania żywności - powiedział naukowiec i współautor badania, profesor Ryan Elder. - Jest to monotonia dla naszych zmysłów. - dodał. Więc przeglądanie zdjęć na Instagramie przez cały dzień i patrzenie na „żywieniowe” posty swoich przyjaciół, prawdopodobnie sprawią, że zjedzenie kolejnej sałatki nie będzie ucztą dla zmysłów.
Jeff Larson, współautor badania i profesor marketingu w Szkole Marriott BYU of Management, wyjaśnił, co się dzieje, kiedy mamy do czynienia z nadmierną ekspozycją obrazów żywności – ludzie są przesyceni jedzeniem, mimo iż go nie spożywają. Przesycenie definiowane jest jako spadek korzystania z dostępnych środków konsumpcji. Takie zachowanie można wytłumaczyć w prosty sposób: piąty kęs ciasta lub czwarta godzina gry wideo nie są tak przyjemne jak pierwsza.
Zobacz również:
- Jakie jedzenie dla sportowca?
- Prawne aspekty przemocy domowej
- Dieta lekkostrawna
- Bezpieczne farbowanie włosów
- Domowe sposoby na tłuste włosy
- Zastosowanie kwasu hialuronowego w kosmetyce i medycynie
- Leczenie paliatywne (objawowe) – łagodzenie bólu i opieka nad nieuleczalnie chorymi
- Jak rozpoznać migrenowy ból głowy?
Aby przeanalizować to zjawisko Larson i Elder, przebadali 232 osoby, które musiały patrzeć i oceniać zdjęcia żywności. W jednym ze swoich badań, połowa uczestników oglądała 60 zdjęć słodkich pokarmów takich jak ciasta, trufle i czekoladki, a druga połowa patrzyła na 60 zdjęć słonych potraw, takich jak chipsy, precle i frytki.
Eksperyment kończył się oceną obrazu pod względem jego smakowitości, wystawianą przez uczestnika, który oglądał zdjęcia potraw. Następnie badani oceniali, jak bardzo chcieliby zjeść słony posiłek. Osoby biorące udział w eksperymencie, które oglądały fotografie tego rodzaju pokarmów, były mniej zadowolone z jedzenia orzeszków, mimo że nigdy nie widzieli zdjęcia z nimi, tylko z innymi słonymi pokarmami. Naukowcy twierdzą, że osoby, które przesycone są konkretnymi doświadczeniami smakowymi, mniej chętnie sięgają po produkty z danej grupy żywieniowej.
- Jeśli chcesz cieszyć się jedzeniem, nie patrz na zbyt wiele zdjęć żywności. Nawet ja czułem lekki ból brzucha w trakcie badania, spoglądając na te wszystkie zdjęcia słodkości. - powiedział Larson. - Jeśli masz słabość do spożywania niektórych niezdrowych pokarmów np. czekolady i chcesz, ją przezwyciężyć, może warto spojrzeć na kilka zdjęć słodkich produktów? - zasugerował naukowiec.
Autorzy powiedzieli, że efekt przesycenia zostanie osiągnięty dopiero po przeglądnięciu dużej ilości zdjęć. - Trzeba spojrzeć na bardzo dużą liczbę fotografii, aby uzyskać te rezultaty. - powiedział Elder. - To nie tak, że jeśli spojrzysz na coś, dwa lub trzy razy dosięgnie cię efekt sytości. - dodał.
Komentarze do: Jak zdjęcia żywności mogą zepsuć obiad?