Jak zrobić zdrowe ciasteczka świąteczne
Dodaj mniej cukru
Ciasteczka świąteczne często bywają o wiele za słodkie. A okazuje się, że jeżeli dodamy jedną czwartą cukru mniej niż w przepisie – wcale nie poczujemy różnicy w smaku.
Poza tym warto poszukać zdrowej alternatywy dla cukru – zamiast niego możemy do wypieku dodać miodu, syropu klonowego, liści stewii, ksylitolu czy syropu z agawy.
Duże znaczenie ma także sposób dekorowania ciasteczek – zamiast oblewać je ogromną ilością lukru, zrób polewę z gorzkiej czekolady i posyp je np. siekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Nie zapomnij też o przyprawach takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa – ciasteczka dzięki nim będą słodsze, bez konieczności dodawania dużej ilości cukru.
Komentarze do: Jak zrobić zdrowe ciasteczka świąteczne (2)
ciasteczka świąteczna
2Upiekłam w tym roku zdrowszą wersję ciasteczek świątecznych. Dodałam ksylitolu zamiast cukru, użyłam pełnoziarnistej mąki i dodałam tartą dynię - mniam, bo muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre :)... pokaż całość
Staram się odchudzać każde wypieki i zrobić je zdrowsze, a do czekoladowych ciasteczek świątecznych dodałam buraka (super pomysł i nie zmienia smaku :)) , karob zamiast kakao i stewię zamiast cukru :)... pokaż całość