Jak zrobić zdrowe ciasteczka świąteczne
Użyj mniej tłuszczu lub zamień go na zdrowszy
Możesz zmniejszyć ilość tłuszczu wskazanego w przepisie nawet o jedną czwartą, jeżeli dodasz do ciasta zmiksowane świeże lub suszone owoce (np. jabłka, daktyle, gruszki, śliwki) lub warzywa (świetnie sprawdzi się dynia, cukinia czy burak).
Świąteczne ciasteczka będą zdrowsze, jeżeli ilość masła z przepisu zmniejszysz o połowę i zamiast niego dodasz olej roślinny o neutralnym smaku. Możesz zdecydować się na olej rzepakowy, sojowy, z awokado lub z pestek winogron.
Wskazówka: jeżeli ograniczasz ilość tłuszczu, w czasie pieczenia użyj foremek, żeby ciasto nie rozlewało się na boki.
Komentarze do: Jak zrobić zdrowe ciasteczka świąteczne (2)
ciasteczka świąteczna
2Upiekłam w tym roku zdrowszą wersję ciasteczek świątecznych. Dodałam ksylitolu zamiast cukru, użyłam pełnoziarnistej mąki i dodałam tartą dynię - mniam, bo muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre :)... pokaż całość
Staram się odchudzać każde wypieki i zrobić je zdrowsze, a do czekoladowych ciasteczek świątecznych dodałam buraka (super pomysł i nie zmienia smaku :)) , karob zamiast kakao i stewię zamiast cukru :)... pokaż całość