Jak zrobić zdrowe ciasteczka świąteczne
Zdrowe dodatki
Ciasteczka świąteczne będą zdrowsze, jeżeli zmodyfikujesz trochę recepturę i zamiast części mąki z przepisu dodasz np. zmielone płatki owsiane. Wzbogacą one smak i teksturę wypieku, a dodatkowo zwiększą zawartość błonnika w ciasteczkach.
Dodaj do suchych składników parę łyżek zmielonego siemienia lnianego – poza tym, że doda orzechowy posmak, to dostarczy też dawkę zdrowych kwasów omega 3. Siemię lniane świetnie sprawdza się zwłaszcza czy pierniczkach i ciasteczkach korzennych.
Nie zapominaj o bakaliach – jest to zdrowy dodatek idealnie pasujący do klimatu Świąt Bożego Narodzenia. Poza tym dodanie suszonych owoców pozwoli ograniczyć ilość cukru w przepisie. Pamiętaj tylko, aby starać się kupować bakalie, takie jak suszone śliwki, daktyle, rodzynki, morele czy żurawinę, bez dodatku konserwantów.