Jaką rolę pełnią białka w odżywianiu człowieka?
Składniki pokarmowe pełnią bardzo istotną rolę z punktu widzenia prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Każdy żywy organizm, by właściwie się rozwijać musi dostarczać swojemu organizmowi odpowiednich substancji. W przypadku człowieka istotne jest spożywanie pokarmów bogatych w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy.
Białka są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Zbudowane są z aminokwasów, które stanowią główny element budowlany mięśni, krwi, kości, skóry, serca i mózgu.
Jakie funkcje pełnią białka?
- budulcową – przede wszystkim są podstawowym elementem budowniczym wszelkich tkanek ustrojowych
- obronną – stanowią ochronę organizmu przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych i wewnętrznych
- hormonalną – są aktywne biologicznie jako hormony, enzymy i receptory
- strukturalną – wchodzą w skład krwi, limfy oraz mleka kobiecego
- smakowo-zapachową – wpływają na pobudzenie łaknienia
- regeneracyjną – pomagają przyśpieszyć proces gojenia się ran
- transportową – pełnią rolę nośnika witaminy A oraz żelaza
Zobacz również:
Białka pełnowartościowe znaleźć możemy w:
- mleku,
- jajkach kurzych,
- wieprzowinie,
- wołowinie,
- cielęcinie,
- drobiu,
- rybach
- serach twarogowych i żółtych.
- nasiona strączkowe suche,
- fasola,
- soja,
- soczewica,
- bób,
- warzywa,
- owoce
- produkty zbożowe.
Spożycie białka powinno wynosić nie mniej niż 10-15% ogółu spożywanej w ciągu dnia energii. Oznacza to, że należy spożywać 1 g białka na 1 kg masy ciała. W przypadku osoby ważącej ok. 60 kg, ilość dziennego spożycia białka nie powinna przekroczyć 60 g.
Jakie są skutki niedoboru tego składnika?
- może doprowadzić do zahamowania wzrostu
- może spowodować osłabienie organizmu
- dochodzi do wypadania włosów
- może spowodować łamliwość paznokci
- jest większa podatność na infekcje
- może dojść do osłabienia popędu płciowego
- może powodować wystąpienie depresji
- może dojść do obrzęku stawów lub osteoporozy
- może przyśpieszać procesy starzenia się
- może powodować pojawienie się zmarszczek
- dochodzi do próchnicy zębów
- może dojść do wystąpienia anemii
- może spowodować wystąpienie chorób serca
- może dojść do zwyrodnienia stawów
- może powodować wystąpienia raka jelita grubego
- mleko – 2-3%
- jogurt – 5%
- kefir – 3%
- ser biały twarogowy – 21%
- ser żółty gouda – 25%
- drób – 6-18%
- jajka – 11%
- produkty zbożowe – 1%
Komentarze do: Jaką rolę pełnią białka w odżywianiu człowieka?