Szukaj

Jaką rolę pełnią białka w odżywianiu człowieka?

Składniki pokarmowe pełnią bardzo istotną rolę z punktu widzenia prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Każdy żywy organizm, by właściwie się rozwijać musi dostarczać swojemu organizmowi odpowiednich substancji. W przypadku człowieka istotne jest spożywanie pokarmów bogatych w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy.



Białka są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Zbudowane są z aminokwasów, które stanowią główny element budowlany mięśni, krwi, kości, skóry, serca i mózgu.

Jakie funkcje pełnią białka?

  • budulcową – przede wszystkim są podstawowym elementem budowniczym wszelkich tkanek ustrojowych
  • obronną – stanowią ochronę organizmu przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych i wewnętrznych
  • hormonalną – są aktywne biologicznie jako hormony, enzymy i receptory
  • strukturalną – wchodzą w skład krwi, limfy oraz mleka kobiecego
  • smakowo-zapachową – wpływają na pobudzenie łaknienia
  • regeneracyjną – pomagają przyśpieszyć proces gojenia się ran
  • transportową – pełnią rolę nośnika witaminy A oraz żelaza
Białka możemy podzielić na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Te pierwsze są bardzo dobrze zbilansowane, przez co posiadają wysoką wartość odżywczą. Te drugie natomiast są gorzej zbilansowane i tym samym posiadają niższą wartość odżywczą.


Białka pełnowartościowe znaleźć możemy w:
  • mleku,
  • jajkach kurzych,
  • wieprzowinie,
  • wołowinie,
  • cielęcinie,
  • drobiu,
  • rybach
  • serach twarogowych i żółtych.
Źródłem białka niepełnowartościowego są:

  • nasiona strączkowe suche,
  • fasola,
  • soja,
  • soczewica,
  • bób,
  • warzywa,
  • owoce
  • produkty zbożowe.
Jakie jest zapotrzebowanie człowieka na białka?

Spożycie białka powinno wynosić nie mniej niż 10-15% ogółu spożywanej w ciągu dnia energii. Oznacza to, że należy spożywać 1 g białka na 1 kg masy ciała. W przypadku osoby ważącej ok. 60 kg, ilość dziennego spożycia białka nie powinna przekroczyć 60 g.

Jakie są skutki niedoboru tego składnika?
  • może doprowadzić do zahamowania wzrostu
  • może spowodować osłabienie organizmu
  • dochodzi do wypadania włosów
  • może spowodować łamliwość paznokci
  • jest większa podatność na infekcje
  • może dojść do osłabienia popędu płciowego
  • może powodować wystąpienie depresji
  • może dojść do obrzęku stawów lub osteoporozy
  • może przyśpieszać procesy starzenia się
  • może powodować pojawienie się zmarszczek
  • dochodzi do próchnicy zębów
  • może dojść do wystąpienia anemii
Jakie są skutki nadmiaru białka?
  • może spowodować wystąpienie chorób serca
  • może dojść do zwyrodnienia stawów
  • może powodować wystąpienia raka jelita grubego
Jak wygląda zawartość białka w 100g poszczególnych produktów spożywczych?
  • mleko – 2-3%
  • jogurt – 5%
  • kefir – 3%
  • ser biały twarogowy – 21%
  • ser żółty gouda – 25%
  • drób – 6-18%
  • jajka – 11%
  • produkty zbożowe – 1%

Komentarze do: Jaką rolę pełnią białka w odżywianiu człowieka?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz