Od czasu do czasu każdego z nas coś wyprowadza z równowagi – korki na drogach, negatywna atmosfera w pracy itp. Okazywanie złości, chociaż może wydawać się dobrą metodą na rozładowanie frustracji, może również wpływać na nasze zdrowie. Złość powiązana jest z napięciem mięśni, zaczerwienieniem skóry, stresem, wzrostem ciśnienia krwi i tętna. Pod względem psychologicznym, tego typu negatywne emocje często przeradzają się w uczucie urazy, które prowadzi do przedłużającej się frustracji i uciążliwego zawzięcia, które mogą powodować depresję.
Prewencyjnie zaleca się unikanie sytuacji prowokujących złość, odpowiednią ilość ćwiczeń fizycznych oraz różnego rodzaju techniki relaksacyjne. Warto również zauważyć rolę spożywanego przez nas jedzenia – część produktów może sprawiać, że będziemy mieli większą tendencję do wybuchów złości, inne mają działanie relaksujące.
Nawyki żywieniowe a wzbudzanie negatywnych emocji
Jak twierdzi dietetyczka Nicolette Pace, nadmiar węglowodanów w diecie może przyczyniać się do powstawania uczucia złości, gdyż nie dostarczają one naszemu organizmowi tego, czego potrzebuje, by radzić sobie z codziennym stresem. Co więcej, niedobory składników odżywczych, magnezu, manganu, witaminy C i niektórych witamin z grupy B mogą powodować nadwrażliwość na bodźce stresowe, stanowiące swego rodzaju czynnik zapalny dla wybuchu złości.
Zobacz również:
- Kiedy ona zarabia więcej…
- Miłość przez Internet, dlaczego tak nas fascynuje wirtualny świat?
- Dlaczego pierwsza miłość dziecka bywa trudna dla rodziców?
- Od czego zależy zmienność nastroju?
- Psychika pedofila wciąż nie jest znana naukowcom!
- Jak pokonywać przeszkody, by odczuwać satysfakcję z życia?
- Jak stać się dobrym mówcą?
- A może by tak zachorować?
Jak wykazały badania, osoby, które zdrowo się odżywiają (spożywają dużo owoców, warzyw liściastych i strączkowych) nie poddają się irytacji tak łatwo jak ci, którzy konsumują głównie przetworzoną, pakowaną żywność. Zbilansowana, bogata w składniki odżywcze dieta jest bowiem kluczem do uniknięcia skłonności do zachowań agresywnych.
Co jeść by uniknąć złości?
Im mniej stresu, tym mniejsze ryzyko złości. Dlatego też warto spożywać produkty bogate w witaminę C (antyoksydant znany z właściwości zwalczającej stres) takie jak kiwi czy zielone warzywa liściaste. ‘Zielenina’ bogata jest również w magnez, który odpowiedzialny jest za rozluźnianie mięśni i redukcję niepokoju.
Mleko kokosowe również warte jest włączenia do diety, ze względu na jego pozytywny wpływ na obniżanie poziomu stresu i regulację poziomu cukry we krwi. Jak odkryli badacze, małżonkowie, którzy spożywali mleko kokosowe nie tylko mieli niższy poziom glukozy, ale również rzadziej się ze sobą kłócili.
Wśród innych produktów spożywczych obniżających poziom stresu wymienia się również indyka, migdały, bataty, ciemną czekoladę i borówki.
Opracowała: Julia Liszka
Komentarze do: Jaki jest związek między jedzeniem a agresją?