Jakie jedzenie dla sportowca?
Konsumpcja alkoholu jedynie w bardzo niewielkich ilościach, całkowite powstrzymanie się przed paleniem tytoniu, zrównoważone odżywianie: aby aktywność fizyczna była dla nas w pełni korzystna, powinna się integrować ze zdrowym stylem życia.
Znaczenie śniadania
Sportowiec powinien zacząć swój dzień od solidnego śniadania. W dzień treningu, sportowiec powinien zaplanować śniadanie na godzinę bądź dwie przed rozpoczęciem treningu. Jego skład to nic oryginalnego: jakieś płyny (herbata, kawa...), produkt mleczny, porcja owców oraz cukrów wolnych (pełny chleb, zboża...).
Zauważmy jednakże, że trening na czczo jest również możliwy pod trzema warunkami: nie powinien być zbyt intensywny, nie powinien przekraczać 30-40 minut i powinno po nim nastąpić solidne, duże śniadanie.
Generalnie, nie ma potrzeby, żeby poddawać się dyktaturze dietetyka, ani oddawać się diecie. Twoim słowem kluczowym powinna pozostać równowaga. Powtarzaj je jak mantrę. Na poziomie rozdzielenia posiłków w ciągu dnia oraz ich zawartości. Pamiętaj, aby nie pominąć żadnego posiłku.
Zobacz również:
Przed treningiem
Posiłek przygotowuje organizm do aktywności sportowej, wyjaśnia pani Marie-Pierre Olivieri, dietetyczka z Paryża. W menu więc, cukry wolne. Stanowią one dawkę energii, która pozwala na wysiłek. Pilnujcie również zjadania owoców i warzyw (surówki, kompot ze świeżych owoców...), ze względu na ich bogactwo minerałów i witamin.
Podczas wysiłku
Jedzenie w trakcie wysiłku jest uwarunkowane głównie długością i intensywnością tego ostatniego. Jeśli trening przekracza jedną godzinę, twój organizm będzie żądać cukru. Miej więc ze sobą jakieś owoce suszone albo batonik zbożowy. A przede wszystkim - nawadniaj się.
Po wysiłku
Celem jest pomoc organizmowi w odzyskaniu sił po wysiłku, którego dokonał. Cukry wolne są zawsze mile widziane - niezależnie czy chodzi o danie główne czy też o deser - z tego samego tytułu co owoce oraz warzywa. Jeśli chodzi z kolei o proteiny, to naprawiają one uszkodzenia mięśniowe oraz ścięgien. Wybieraj więc przede wszystkim mięso białe albo ryby, które zoptymalizują również dawkę dostarczanego żelaza.
Jest to stwierdzenie, które jednakże nie oznacza, że inne mięsa, takie jak wołowina, na przykład, powinny być wykluczone z menu sportowca. Z pewnością nie...
I przy najmniejszej wątpliwości nie wahaj się z postawieniem pytania swojemu lekarzowi bądź dietetykowi.
Komentarze do: Jakie jedzenie dla sportowca?