Japonia na talerzu - zdrowa kuchnia Wschodu
Według aktualnego raportu Światowej Organizacji Zdrowia, średnia życia wśród Japończyków znów jest najwyższa na świecie - dla kobiet wynosi 87 lat, dla mężczyzn 80. Tajemnicę ich długowieczności znamy od dawna: to zdrowy tryb życia, a przede wszystkim odpowiednia dieta.
O tym jak duży wpływ japońska dieta ma nasz organizm wie serwis Pyszne.pl - na którym coraz więcej można znaleźć japońskich restaracji oferujących swoje dania w dostawie. Zauważalny jest ich wpływ na preferencje kulinarne naszych rodaków, oraz to że japońska kuchnia zaczyna podbijać także nasze serca.
Składniki bogate w minerały
Wyspiarskie położenie wymogło na mieszkańcach Kraju Kwitnącej Wiśni, by znajdowały się w niej owoce morza, ryby, wodorosty oraz ryż - lekkie i bogate w składniki mineralne. Z połączenia wszystkich tworzy się najbardziej znaną japońską potrawę: rajskie dla podniebienia i przyjazne oczom sushi. To delikatne danie nie powoduje uczucia ciężkości, nie zawiera cholesterolu, a przy tym dostarcza wielu zbawiennych dla organizmu elementów.
Przykładowo, wodorosty działają przeciwzakrzepowo, mają działanie moczopędne (co pomaga przy leczeniu chorób układu moczowego), a także regulują przemianę materii oraz gospodarkę wodną organizmu, dzięki temu można wspomagać nimi odchudzanie. Wodorosty zawierają witaminy C, E, B6, B12 oraz beta-karoten, a dodawany do sałatek, dań z makaronem i zupy miso gatunek wakame 10 razy więcej wapnia niż krowie mleko.
Zobacz również:
To nie wszystko! Równie popularne jako dodatek do misoshiru wodorosty kombu mogą mieć nawet 600 razy więcej jodu niż ryby morskie. W polskich restauracjach prócz sushi i zupy miso często pojawia się również sashimi - cienkie plasterki różnorodnych ryb, podawanych z delikatnymi dodatkami.
Dobroczynna kultura jedzenia
W kuchni japońskiej rzadziej podaje się mięso. Jeśli już, to raczej wołowinę (np. w postaci gyudon) czy kurczaka z dodatkiem warzyw i orzechów nerkowca w makaronie gryczanym soba. Ten ostatni stanowi ważne źródło błonnika, a przy tym podstawę wielu potraw - również japońskich "fast-foodów".
Do makaronu czy ryżu często dodaje się również zwane "eliksirem życia" grzyby shitake - naukowcy już jakiś czas temu udowodnili ich przeciwnowotworowe działanie. Warto pamiętać, że japońska kuchnia to nie tylko oryginalne receptury, lecz również filozofia jedzenia. Japończycy najadają się, lecz nie przepełniają żołądków ciężkimi posiłkami. Celebrują potrawy, konsumują rozważnie, a po obiedzie popijają poprawiającą trawienie zieloną herbatę.
Nie oznacza to, że w kuchni japońskiej nie ma potraw kalorycznych. Dla tych, którzy raz na jakiś czas lubią sobie pofolgować, japońskie restauracje (ich menu dostępne w serwisie Pyszne.pl) oferują smakowitą tempurę: warzywa, owoce morza bądź grzyby smażone w cieście lub panierce w głębokim oleju.
W portalu Pyszne.pl znaleźć można restauracje z całej Polski, serwujące potrawy japońskiej kuchni. Widać wyraźnie, że boom na dania ze Wschodu nie maleje - w każdym większym mieście można znaleźć przynajmniej jeden lokal, który oferuje zdrowe dania według przepisów z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Komentarze do: Japonia na talerzu - zdrowa kuchnia Wschodu