Szukaj

Jedno jabłko na dzień, aby zachować zdrowie

Według ostatniego badania amerykańskiego, jedzenie jednego jabłka na dzień ma pozwolić na redukcję złego cholesterolu, na utratę wagi oraz na ograniczenie chorób serca. Jeśli nawet wiedzieliśmy o tym, że jedzenie owoców jest dobre dla zdrowia, to mogłoby się wydawać, że aż do tej pory nie docenialiśmy ich niektórych korzystnych efektów.



W rzeczywistości, badacze z Uniwersytetu Stanu Floryda w Stanach Zjednoczonych zainteresowali się konsekwencjami, jakie może mieć dla zdrowia regularna konsumpcja jabłek.

Badania zostały zaprezentowane niedawno na konferencji w Waszyngtonie (Experimental Biology conference de Washington), a ich rezultaty okazały się „wręcz niewiarygodne”.

Przez ponad jeden rok, badacze obserwowali 160 kobiet, w wieku od 45 lat do 65 lat. Poza normalnym odżywianiem, naukowcy poprosili połowę uczestniczek badania o jedzenie każdego dnia 75g gruszek, podczas gdy druga połowa grupy miała codziennie jeść taką samą ilość suszonych jabłek.


Pod koniec 3, 6 i 12 miesiąca, naukowcy dokonywali pobrania krwi, aby kontrolować poziom cholesterolu. Odkryli wtedy, że stare powiedzenie nie myli się: ” One apple a day, keeps the doctor away...”.

Niewiarygodne zmiany pojawiły się od 6 miesiąca u kobiet jedzących jabłka. Stwierdzono u nich spadek poziomu cholesterolu LDL o 23%, znanego również pod pseudnimem złego cholesterolu, wyjaśnił doktor Bahram Arjmandi, który uczestniczył w badaniu.

Według rezultatów, kobiety te również straciły na wadze, średnio 1,5 kg i miały niższe poziomy biomarkerów związanych z chorobami kardiowaskularnymi niż u kobiet, które jadły gruszki.

Poprzednie badania wykazały już zresztą korzystne działanie jabłek dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Ale te badania przynoszą nowe dowody na skuteczność „cudownego owocu”, bogatego we włókna pokarmowe, w pektyny oraz w polifenole, który w dodatku jest tak łatwy do zjedzenia.

Komentarze do: Jedno jabłko na dzień, aby zachować zdrowie (1)

mbur
mbur 12-11-2011 22:30

Jabłko na zdrowie

1

Jabłka są stałym elementem mojej diety, szczególnie latem i jesienią. Jednak nigdy nie myślałam o ich pozytywnym oddziaływaniu na organizm. Jednak ostatnio trafiłam na artykuł na zdrowo-zakreceni.pl z którego dowiedział... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze