Według ostatniego badania amerykańskiego, jedzenie jednego jabłka na dzień ma pozwolić na redukcję złego cholesterolu, na utratę wagi oraz na ograniczenie chorób serca. Jeśli nawet wiedzieliśmy o tym, że jedzenie owoców jest dobre dla zdrowia, to mogłoby się wydawać, że aż do tej pory nie docenialiśmy ich niektórych korzystnych efektów.
W rzeczywistości, badacze z Uniwersytetu Stanu Floryda w Stanach Zjednoczonych zainteresowali się konsekwencjami, jakie może mieć dla zdrowia regularna konsumpcja jabłek.
Badania zostały zaprezentowane niedawno na konferencji w Waszyngtonie (Experimental Biology conference de Washington), a ich rezultaty okazały się „wręcz niewiarygodne”.
Przez ponad jeden rok, badacze obserwowali 160 kobiet, w wieku od 45 lat do 65 lat. Poza normalnym odżywianiem, naukowcy poprosili połowę uczestniczek badania o jedzenie każdego dnia 75g gruszek, podczas gdy druga połowa grupy miała codziennie jeść taką samą ilość suszonych jabłek.
Zobacz również:
Pod koniec 3, 6 i 12 miesiąca, naukowcy dokonywali pobrania krwi, aby kontrolować poziom cholesterolu. Odkryli wtedy, że stare powiedzenie nie myli się: ” One apple a day, keeps the doctor away...”.
Niewiarygodne zmiany pojawiły się od 6 miesiąca u kobiet jedzących jabłka. Stwierdzono u nich spadek poziomu cholesterolu LDL o 23%, znanego również pod pseudnimem złego cholesterolu, wyjaśnił doktor Bahram Arjmandi, który uczestniczył w badaniu.
Według rezultatów, kobiety te również straciły na wadze, średnio 1,5 kg i miały niższe poziomy biomarkerów związanych z chorobami kardiowaskularnymi niż u kobiet, które jadły gruszki.
Poprzednie badania wykazały już zresztą korzystne działanie jabłek dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Ale te badania przynoszą nowe dowody na skuteczność „cudownego owocu”, bogatego we włókna pokarmowe, w pektyny oraz w polifenole, który w dodatku jest tak łatwy do zjedzenia.
Komentarze do: Jedno jabłko na dzień, aby zachować zdrowie (1)
Jabłko na zdrowie
1Jabłka są stałym elementem mojej diety, szczególnie latem i jesienią. Jednak nigdy nie myślałam o ich pozytywnym oddziaływaniu na organizm. Jednak ostatnio trafiłam na artykuł na zdrowo-zakreceni.pl z którego dowiedział... pokaż całość