Jedność wśród różnorodności czyli dieta indonezyjska
Dieta indonezyjska jest mieszanką kuchni japońskiej, chińskiej, arabskiej, europejskiej i tradycyjnej kuchni indonezyjskiej. Jest to dieta wysokokaloryczna , ale lekkostrawna. Podstawą smacznej i egzotycznej kuchni indonezyjskiej jest ryż, który spożywany w dużych ilościach zapobiega chorobie żołądka i jelit.
Ryż jest produktem bogatym w witaminy z grupy B , które pomagają w uwalnianiu zmagazynowanej w węglowodanach i tłuszczach energii.
Podstawowymi daniami kuchni indonezyjskiej są:
- ryż z dwiema lub trzema potrawami mięsnymi, warzywami albo rybami, które są podane w odpowiednio doprawionych sosach
- ryż podawany z owocami morza
- krewetki z owocami. Krewetek nie podaje się ze zbożami, ziemniakami, przetworami mlecznymi, gdyż powodują one nieprzyswajanie selenu, który jest zawarty w krewetkach i zapobiega powstawaniu nowotworów.
Owoce wykorzystywane do przyrządzania dań indonezyjskich zawierają dużą ilość witaminy C
i dostarczają składniki mineralne takie jak wapń,potas, żelazo. Kuchnia ta bazuje na takich owocach jak na przykład ananasy, kiwi, mango, ciemne czereśnie i papaja.
Przyprawy
Sekretem dań indonezyjskich są przyprawy. Kuchnia indonezyjska bazuje na bardzo ciekawych kompozycjach przypraw, zwanych prze mieszkańców bambu. . Przyprawy są mieszanką różnych gatunków ziół.
Najbardziej znane przyprawy kuchni indonezyjskiej to:
- Curry
Zobacz również:
- Kurkuma
- Kokos
- Sosy- chutneye
- Cukier
Przepis na ryż z kokosem
szklanka ryżu
kokos
olej do smażenia
łyżeczka masła
sól
liść laurowy
kora cynamonowa
pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
Przygotowanie
1/3 miąższu kokosa ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę kroimy na cieniutkie plasterki. Na rozgrzane masło wkładamy starty kokos i smażymy prze minutę. Następnie dodajemy ryż i czekamy aż wchłonie masło i będzie szklisty. Następnie zalewamy go 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy 2 liście laurowe i i kawałek kory cynamonowej. Przykrywamy garnek i doprowadzamy ryż do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszamy go do minimum. Ryż powinien gotować się pod przykryciem i nie należy go mieszać.
Kiedy ryż wchłonie wodę rozpoczynamy przygotowanie plasterków kokosa. Smażymy je na złotobrązowy kolor i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy nasiona gorczycy i smażymy tak długo aż staną się szare i zaczną strzelać. Wyjmujemy z ryżu liście laurowe i mieszamy i mieszamy go z usmażoną gorczycą, kokosem oraz olejem.
Smacznego!
Komentarze do: Jedność wśród różnorodności czyli dieta indonezyjska