Szukaj

Jedz awokado! Poprawia skuteczność diety

Najnowsza analiza danych z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) przeprowadzonej przez Centers for Disease Control and Prevention wskazuje, że spożywanie awokado może mieć wpływ na lepszą jakość diety, dzięki zmniejszeniu ilości wchłanianych cukrów, zmniejszeniu masy ciała, BMI oraz obwodu talii, a także zwiększenia ilości “dobrego” cholesterol w organizmie.



Wyniki te zostały opublikowane w styczniowym numerze „Nutrition Journal”.

Na podstawie danych uzyskanych z badań (NHANES 2001-2008, 17.567 dorosłych Amerykanów w wieku 19 lat i starszych) naukowcy wykazali, że 347 osób dorosłych (50% kobiet), które spożywały awokado w dowolnej ilości, w trakcie 24-godzinnego okresu diety wykryto zwiększoną ilość składników odżywczych i więcej pozytywnych wskaźników zdrowia niż u tych, które nie spożywały awokado.

Całowita jakość diety, spożytej energii oraz składników odżywczych:

• osoby spożywające awokado częściej mieściły się w wyznacznikach Dietary Guidelines for Americans niż te, które tego nie czyniły - stwierdzono tak na podstawie Healthy Eating Index (HEI);

• osoby jedzące awokado miały zwiększone wchłanianie niektórych ważnych składników odżywczych, w tym 36% więcej błonnika pokarmowego, 23% więcej witaminy E, 13% więcej magnezu, 16% więcej magnezu oraz 48% więcej witaminy K (niż osoby nie spożywające awokado);

• konsumenci awokado mieli także wyższe wchłanianie tzw. dobrych tłuszczów (18% więcej jednonienasyconych i 12% wielonienasyconych) oraz tłuszczów ogółem (11% więcej) niż osoby nie jedzące tego warzywa, choć średnia kalorii w obu grupach była taka sama.

Ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego

Badania wykazały, że osoby spożywające awokado miały o 50% mniejsze ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego niż nie-konsumenci owego warzywa. Zespół metaboliczny to nazwa nadana grupie czynników ryzyka, które - gdy występują razem - zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru mózgu bądź cukrzycy typu 2.

Jak w przypadku większości badań prowadzonych przez NHANES - wyniki zostały oparte na danych przekrojowych, zebranych w trakcie jednego 24-godzinnego cyklu (co może być niedokładne i tendencyjne) i nie może przedstawiać związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożywaniem awokado a poprawą jakości diety.

Komentarze do: Jedz awokado! Poprawia skuteczność diety (1)

Anna BG
Anna BG 05-05-2015 07:42

Awokado

1

To wspaniała wiadomość, biorąc pod uwagę jeszcze wszystkie witaminy i składniki mineralne które posiada awokado, to najzdrowszy i najsmaczniejszy owoc. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodaju sałatek i dipów.... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze