Dobra wiadomość dla czekoladoholików - naukowcy odkryli, że kobiety spożywające czekoladki raz w tygodniu zwiększały swoją odporność na choroby serca. Badanie pierwotnie poświęcone było testom suplementu wapnia na grupie 1216 kobiet.
Przez 10 lat naukowcy obserwowali grupę badanych pod kątem określenia wpływu spożycia czekolady na występowanie miażdżycy u starszych kobiet.
Ściany tętnic osób cierpiących na miażdżycę pogrubiają się, gdy odkłada się na nich cholesterol.
Kobiety przydzielono do trzech grup, na podstawie spożycia czekolady - mniej niż jedna porcja na tydzień, 1 do 6 porcji na tydzień, oraz 7 i więcej porcji na tydzień.
Zauważono, że ponad 47% badanych spożywało więcej niż jedną porcję, 36 procent pomiędzy 1 a 6, zaś 17 procent tygodniowo spożywało ponad 7 porcji.
Zobacz również:
Wśród 158 osób z miażdżycą, 27,3 procent rzadko spożywało czekoladę, 20,7 procent raz w tygodniu, zaś 20,8 procent jadło czekoladę codziennie.
Naukowcy zauważyli także, że przypadki śmiertelne wśród osób regularnie spożywających czekoladę były rzadsze.
- Te dane sugerują także, że w celu osiągnięcia pozytywnych efektów dla naszego układu krążenia spożywanie czekolady raz w tygodniu może być tak samo skuteczne, jak jedzenie jej codziennie - obniżenie ryzyka było takie samo zarówno u osób jedzących czekoladę codziennie i raz na tydzień, i wynosiło 24 procent.
Wyniki badania opublikowano 8 listopada w czasopiśmie Archives of Internal Medicine z 8 listopada.
Polecamy: AH1N1 - świńska grypa - objawy
Komentarze do: Jedz czekoladę - unikniesz miażdżycy