Curry nie jest przyprawą, ale mieszanką wielu przypraw. Warto zapoznać się z ich najważniejszymi właściwościami.
Kmin rzymski
Nawet sam jego zapach sprawia, że żołądek zaczyna wytwarzać więcej enzymów trawiennych. W dodatku łagodzi wzdęcia i jest naturalnym środkiem przeczyszczającym. Ponadto ma właściwości przeciwgrzybicze oraz niszczy szkodliwe drobnoustroje. Ciekawostką jest to, że kmin ma zarówno właściwości relaksacyjne, jak i stymulujące.
Kurkuma
Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pomaga w zwalczaniu komórek rakowych oraz wspomaga pracę serca i mózgu. Aby wzmocnić te własności, należy łączyć kurkumę z pieprzem czarnym.
Kolendra
Kolendra wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia, zapobiega nudnościom, a także zwalcza biegunkę. Poza tym działa jak naturalny lek antyhistaminowy, ma właściwości antyseptyczne, pomaga w chorobach skóry, obniża ciśnienie krwi oraz jest naturalnym źródłem żelaza.
Zobacz również:
Imbir
Jest przeciwutleniaczem, wpływa łagodząco na układ pokarmowy oraz ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. W dodatku niweluje gazy, zwalcza nudności oraz leczy chorobę lokomocyjną. Zalecany jest na nudności w trakcie ciąży.
Imbir wprawdzie leczy wiele symptomów, ale najważniejsza jest zdrowa dieta.
Kardamon
Pomaga w walce z chorobami zębów i dziąseł, odświeża oddech oraz łagodzi ból gardła. Zwalcza toksyny, a także wspomaga funkcjonowanie układu moczowego i układu krążenia.
Cynamon
Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze. Ponadto jest toksyczny dla komórek rakowych oraz hamuje ich namnażanie. Poza tym chroni przed chorobami serca oraz tymi o podłożu neurologicznym, np. chorobą Parkinsona. Jest szczególnie zalecany dla diabetyków, ponieważ zmniejsza insulinooporność.
Goździki
Zawierają substancję czynną, zwaną eugenolem, który ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz jest naturalnym ,,odtruwaczem” organizmu. Ponadto eugenol jest wykorzystywany w stomatologii, ponieważ uśmierza ból dziąseł oraz jest wykorzystywany przy leczeniu kanałowym. Poza tym goździki zawierają żelazo, wapń, magnez oraz są przeciwutleniaczami.
Uwaga! Świeże goździki pływają w wodzie, natomiast nieświeże toną.
Zuzanna Kućma
Komentarze do: Jedzenie curry może poprawić stan twojego zdrowia